Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски: Освободени са 41 населени места

Броят на украинските знамена, върнати на полагащото им се място в рамките на провеждащата се отбранителна операция, вече е десетки. Освободени са 41 населени места. Сега всички се радваме да видим как украинците, останали в окупираните села и градове, се срещат с нашите воини.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си изявление.

Мнозина сега почти всеки час проверяват къде са стигнали нашите части и къде още е издигнато националното ни знаме. Но, радвайки се, всички трябва да помним сега и винаги какво означава това движение, трябва да помним, че всяка стъпка на нашите отбранителни сили е животът на нашите воини. Животи, дадени за свободата на украинците. Всичко, което се случва сега, е постигнато с месеци ожесточена борба. Това беше постигнато чрез смелост, болка и загуба. Не си тръгва врагът, а украинците са тези, които прогонват окупаторите на висока цена. Точно както в източната част на нашата страна, в района на Харков. Както и преди, на север – Киевска област, Сумска област, Черниговска област. Сега – Николаевска област, Херсонска област, изреди той.

Трябва да извървим целия път – на бойното поле и в дипломацията – нашите знамена, украински знамена и никога повече вражески трикольори, да се развяват по цялата ни земя, по цялата ни международно призната граница. Така ще бъде. Нашите воини практически веднага са последвани в освободените райони от онези, които възстановяват всички условия за нормален живот.

Първият и основен е разминирането. Окупаторите оставят след себе си хиляди невзривени мини и боеприпаси. Често съм чувал оценки, че изчистването на Украйна от руски мини ще отнеме десетилетия. Не можем да чакаме толкова дълго.

Трябва да направим за години това, което другаде по света можеше да отнеме десетилетия след военни действия.

На първо място се разминират къщи, социални обекти, комуникации, пътища – цялото пространство на живота на хората. Но окупаторите минират всичко: електропроводи, сгради на предприятия, ниви, гори. В пика на замърсяването от мини в Украйна имахме 300 000 квадратни километра опасна територия.

Днес, благодарение на истинския героизъм на украинските сапьори и пиротехници, нашите спасители и всички, които им помагат, площта на земя, заразена с мини и боеприпаси, е намалена.

Сега за разминиране остават около 170 000 квадратни километра. По-конкретно, това е така и в най-трудните райони – там, където все още се водят военни действия, където врагът ще добави мини преди отстъплението си, както е сега в Херсон. Плюс гори, плюс огромна площ полета.

Всеки човек на земята – всеки, който подкрепя Украйна – може да даде личен принос чрез нашата благотворителна платформа United24, припомни Зеленски.

По-специално, благодарение на такава помощ, ние вече закупихме първата най-ефективна машина за разминиране – Armtrac 400, която в момента работи в района на Харков. Покрива 1,5 хектара за час, като напълно гарантира обезвреждането на мини. И на първо място, разчиства територията покрай електропроводите, за да могат енергетиците да изпълнят задълженията си и да възстановят захранването. Ще добавим още такова оборудване и ще ускорим разминирането, където и да върнем нашето знаме, нашия нормален украински живот.

Силите на Националната полиция незабавно следват воините към освободените райони. Днес полицията влезе в Калиновске, Бобровый Кут, Евгенивка, Коцюбинске и Снигуровка. Там започнаха мерки за стабилизиране, каза още той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Правосъдие за всеки“ настоява за незабавна ротация и съдебна реформа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да извършат ротацията, както е била...

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Те провеждат автошествие от Раднево до Нова Загора

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Шеф на руското разузнаване е бил три дни в Пхенян

Северна Корея увеличава своята тежест пред Кремъл

Излизане от НАТО предлагат „Възраждане“

Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор се появи на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img