Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски няма да говори пред депутатите в първото заседание

Снимка: архив БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски няма да отправи послание към депутатите на първото тържествено заседание на 48 НС. Това стана ясно след днешната среща между партиите. От Възраждане, БСП и Български възход не участваха. Взето е решение на първия председателски съвет да се обсъди кога Зеленски може да се включи онлайн и да се изкаже пред родните законотворци. Сезгин Мехмед от ДПС обясни, че украинският президент няма да се включи в първото заседание. Най-рано председателски съвет може да има след конституирането на НС. От ДПС са „за“ украинският президент да се изкаже пред депутатите.

Екатерина Захариева от ГЕРБ изрази съжаление, че днес не се е стигнало до решение за първото заседание по казуса Зеленски. От ГЕРБ искат председателски съвет да има още на 19 октомври. Според Даниел Митов участие на украинския президент в тържественото заседание щяло да покаже нашата ангажираност към сериозната геополитическа ситуация.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не са съгласни украинският президент да направи обръщение на тържественото заседание. ДБ и ПП нямали сериозни аргументи срещу участието на Зеленски в първото заседание, според Даниел Митов. Тепърва щяло да се изясни има ли евроатлантическо мнозинство.

Стана ясно, че ГЕРБ са готови да отидат в понеделник на срещата, организирана от БСП по темата инфлация, доходи, цени. Митов все пак изтъкна, че заради продънения бюджет на Асен Василев сме в тази икономическа ситуация. От ГЕРБ отчетоха, че поставените от левицата теми са най-важните за страната, но редно било да се дискутират, след като депутатите положат клетва.

Надежда Йорданова от ДБ припомни, че формацията в предишния парламент е предлагала изслушване на Володимир Зеленски. ДБ ще внесат предложение за военна помощ за Украйна, но към него няма да включат ГЕРБ, които също са „за“. ДБ няма да подкрепи правителство с мандата на партията на Бойко Борисов, по думите на Йорданова. Тепърва ПГ на ДБ ще реши дали да участва в разговорите, искани от левицата.

Никола Минчев от ПП изтъкна, че формацията иска Зеленски да бъде изслушан, но първото заседание не е подходящото време. Според него имало мнозинство това да се случи. ПП ще подкрепи военна помощ за Украйна. „Продължаваме промяната“ ще отидат на разговори с левицата. Не споделят мнението на държавния глава, че политиците се занимавали с несъществени неща.

Лидерът на Възраждане не уважи разговорите за Зеленски, но дойде при медиите. На въпрос защо не са присъствали, той отговори, че партията му няма място там, където се събира евроатлантическата тълпа. Нормалните хора няма как да сме там, имаме други задачи, обясни Костадин Костадинов. Хората питали кога политиците ще се занимават с проблемите на България, а не с проблемите на Украйна. Иначе той критикува темповете на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Той е обиден от отношението на политиците. „Възраждане“ обмисля да покани на първото заседание руския и беларуския посланици. Като партия те могат да го направят. „Възраждане“ няма да присъства на срещата в понеделник по инициатива на БСП.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Петима ранени след ракетен обстрел по Белгород (СНИМКИ)

Система за противовъздушна отбрана работи над Белгород и Белгородска...

Двама от нападателите в „Крокус сити хол“ остават зад решетките (СНИМКА)

Двама от заподозрените за нападението срещу концертната зала "Крокус...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img