Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски: Не всички приемат борбата за свобода като цел №1 за Европа

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украинският президент Володимир Зеленски изрази огорчението си от липсата на решителност сред европейските страни да отстояват свободата срещу агресора Русия. Той излезе с обръщение след срещата на НАТО, която се проведе в петък.

Ние издържахме девет дни тъмнина, девет дни зло. Това е три пъти повече, отколкото тъмнината и злото очакваха. Стратегически всичко е ясно: украинците са единни от Ужгород до Харков, от Киев до Херсон. Украинците гонят врага край Киев, бият за Ахтирка, наказват за Гостомел, ще отмъстят за Херсон, нашия Херсон, украинския Херсон, който днес се опитаха да унижат. Но не стана.“ – заяви украинският президент, цитиран от Би Би Си.

Окупаторите мислеха, че могат да спрат на украинците телевизията, за изключат връзката ни, да ни вземат хранителните продукти, да ни спрат тока. Те мислеха, че това ще принуди украинците да им се подчинят. Но дори да ни лишите от кислород, ще поемем въздух с пълни гърди, за да кажем: вън от земята ни!“ – посочи Зеленски.

Днес се състоя среща на НАТО. Слаба среща. Объркана среща. Среща, от която се вижда, че не всички приемат борбата за свобода като цел номер едно за Европа. Всички разузнавателни служби на страните от НАТО прекрасно знаят плановете на врага. Те потвърдиха, че Русия иска да продължи настъплението. От девет дни виждаме жестока война, разрушават градовете ни, обстрелват хората ни, децата ни, жилищни квартали, църкви, училища, унищожават всичко, което осигурява нормален живот, човешки живот, и искат да продължат с това.“ – подчерта той.

Знаейки, че нови удари и жертви са неизбежни, НАТО съзнателно взе решение да не затваря небето над Украйна. Ние смятаме, че страните от НАТО сами създадоха наратива, че затварянето на небето над Украйна ще провокира директна агресия на Русия срещу НАТО. Това е автохипноза на тези, които са слаби, не са вътрешно уверени, макар че разполагат с оръжие в пъти по-силно от нашето. Трябваше да мислите за хората, за човечността. А за какво мислехте на това заседание? Всички хора, които ще загинат от този ден нататък, ще загинат и заради вас. Заради вашата слабост и разединеност.“ – констатира украинският президент.

Той напомни, че получената до момента помощ за Украйна чрез системата за доставки на НАТО е 50 тона дизелово гориво.плюшени играчки

Явно за да можем да изгорим Будапещенския меморандум (документ от 1994 г., с който САЩ, Русия и Великобритания гарантират териториалната цялост на Украйна срещу отказа й от ядрено оръжие – б.р.) . За да гори по-добре. Но той за нас вече изгоря в огъня на руските войски. Такъв НАТО ли искахме? Такъв Алианс ли строихте? Днес ръководството на Алианса даде зелена светлина за по-нататъшни бомбардировки срещу украинските градове и села с отказа си да създаде зона без полети. Можехте да затворите небето. Но… Не зная кого можете да защитите и способни ли сте да защитите страните си – страните от Алианса. От нас няма да можете да се откупите с литри гориво за литър наша кръв, пролята за нашата обща Европа, за нашата обща свобода, за нашето общо бъдеще.“ – каза още с огорчение Зеленски.

Същевременно той изказа своята благодарност на държавите от НАТО, които са приятели на Украйна и оказват на страната му съществена помощ:

Там има много страни, които са наши приятели, наши партньори – мнозинството са мощни партньори. Тези, които помагат на нашата страна, независимо то всичко. От първия ден на инвазията. И съм убеден – до победата. И затова не се чувстваме сами. Продължаваме да се борим. Ние ще защитим нашата страна. Ще освободим нашата земя. Благодарение на нашите герои.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img