Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски благодари на Байдън за забранения внос на руски петрол

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Благодаря на САЩ и американския президент Джо Байдън за проявата на лично лидерство и решителния удар в сърцето на военната машина на руския президент Путин, включително за забраната за внос на руски нефт, газ и въглища на американския пазар. Призовавам другите страни да последват примера.

Това написа в „Туитър“ украинският президент Володимир Зеленски.

Припомняме, че по-рано днес Байдън обяви забрана за вноса на руски петрол и природен газ в Съединените щати. Това е стъпка, която може да повиши цените на бензина, след натиск от страна на законодателите от двете страни да накажат Русия за нейната инвазия в Украйна.

Говорейки от Белия дом, Байдън каза, че „това означава, че руският петрол вече няма да бъде приемлив за пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе още един мощен удар срещу тази военна машина„.

Байдън обясни, че издава тази забрана за внос на руски петрол след „близки консултации с нашите съюзници, особено в Европа“.

Той каза, че американският народ трябва да разбере, че много от нашите европейски партньори няма да могат да се присъединят към САЩ, нетен износител на енергия, в тази забрана.

Можем да предприемем тази стъпка, когато другите не могат, но ние работим в тясно сътрудничество с Европа и нашите партньори, за да разработим дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта им от руската енергия„, каза той.

Той призна, че забраната за внос на руски петрол има подкрепа от двете партии в Конгреса, както и широка подкрепа в цялата страна – дори на фона на рязко покачващите се цени на газа.

В контекста на руското нахлуване в Украйна, Европейската комисия (ЕК) предложи план за независимост на Европа от руските енергийни ресурси доста по-рано от 2030 г., като се започне с газа

В този план се очертават и редица мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на запасите от газ за следващата зима. Кризата около войната в Украйна изостря проблема и създава несигурност по отношение на доставките. Планът на ЕК ще се стреми към диверсификация на доставките на газ.

Прилагането на предложенията на ЕК би довело до намаляването на разходите за природен газ с 30% до 2030 г. С мерките от плана REPowerEU бихме могли постепенно ще се премахне използването на поне 155 милиарда кубични метра природен газ, което е равно на обема, внесен от Русия през 2021 г. Близо две трети от това намаление може да се постигне в рамките на една година.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img