Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заявките за транзит на газ през Украйна остават на максимално ниво

Запълването на украинския газотранспортен коридор в сряда се запазва на същото – максимално ниво съгласно дългосрочния договор между Русия и Украйна (40 милиарда кубически метра годишно, или 109 милиона кубични метра на ден), предава „Инерфакс“.

Европейските купувачи увеличиха заявките за доставка на газ от „Газпром“ след покачването на цените поради налагането на санкции срещу Русия. В момента котировките на основния европейски хъб TTF са 1077 долара за хиляда кубически метра. Това означава, че предварителното закупуване на газ по договор с „Газпром“ все още е по-изгодна от закупуването на борсата без заявка (цената на най-скъпия договор „за месец напред“ през март е около 930 долара за хиляда кубически метра), коментира „Интерфакс“.

По данни на оператора на Газотранспортната система на Украйна транзитът за 23 март е 106,5 милиона кубични метра, а заявката за 22 март е била 109,5 милиона кубични метра.

Газопроводът „Ямал-Европа“, който транспортира газ през Беларус и Полша до Германия, премина в реверсен режим миналата седмица и продължава да работи в тази посока и до днес. Доставките от Германия за Полша, тоест изтеглянето на допълнителни обеми газ от основните европейски центрове, са друг компонент от сегашните високи цени на газа в ЕС, според руската агенция

С наближаването на пролетта температурите в Европа продължават да се повишават. Според прогнозите тази седмица ще бъде средно с 4 градуса по-топла от предходната. Следващата седмица обаче, която се пада в края на март-началото на април, ще бъде доста по-студена.

Миналата седмица (14-20 март) вятърните паркове са осигурявали средно 17% от производството на електроенергия в ЕС, падайки до 13,8% в понеделник и 11,3% във вторник. По-късно през седмицата се очакват доста слаби ветрове, което допълнително ще намали производството. Спадът на показателите за възобновяема енергия е катализатор за нарастването на търсенето на газ и съответно на цената му.

Липсата на руски въглеводороди на световния пазар на петрол и газ ще доведе до колапс, покачването на цените на енергията може да бъде непредсказуемо, заяви вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак по време на парламентарния контрол в Държавната дума на Русия.

В тази връзка Новак нарече забраната за пускане в експлоатация на „Северен поток-2“ „абсолютен абсурд и неразбиране на енергийните баланси.“ Вицепремиерът припомни предупреждението си, че потребителите в Европа ще бъдат изправени пред още по-голямо увеличение на цените на енергията.

Във вторник стана ясно, че лидерите на страните от Европейския съюз ще се споразумеят на среща на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, според проект на изявлението им от предстоящата среща на върха, предава Ройтерс.

Европейската комисия миналата година предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, за което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от прекъсване на доставките нараснаха, след като Русия нахлу в Украйна. Русия доставя 40% от газа в ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми енергийни източници, уточнявайки, че гражданите също могат да направят своя принос, като използват по-малко енергия.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно отказване от руските енергоизточници до 2030 г.

По време на срещата на евролидерите във Версай председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви още по-амбициозен план съгласно който от 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ и петрол. В „Туитър“ тя обяви, че ще предложи план в тази насока в средата на май

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йордания затвори въздушното си пространство (ВИДЕО)

Причината е иранската атака срещу Израел

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Двама мъже задигнаха пазарни колички от супермаркет в Бургас

Двама 21-годишни мъже са хванати за кражба на две...

Младеж е в ареста за домашно насилие над 17-годишното си гадже в Горна Оряховица

20-годишен младеж е арестуван в Горна Оряховица за причиняване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img