Заведенията предлагат регионални антикризисни икономически щабове

Прочитания 3764
0 0
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорският и развлекателен бранш е единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това посочват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те посочват, че това е довело до масови фалити в бранша и натрупване на задължения.

Според тях дори и на 1 март местата за хранене и развлечение отново да заработят, това ще става с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от потенциални клиенти.

По тази причина предлагат да се предприемат 5 мерки:

  • таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат намалени с 50% до края на годината.
  • таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
  • наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на настоящата година.
  • таксите за битови отпадъци да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
  • да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно за проследяване на промяната в положителен или отрицателен план на рестрикциите към бизнеса.
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Шефката на НИП получава служебно втори мандат?

Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може да бъде „служебно“ преизбрана за втори мандат, без да се състои нова публична процедура, при която да се явят и други кандидати. За измененията съобщиха от Върховния касационен съд, чийто председател Лозан Панов е и председател на УС на НИП. […]