Заведенията питат къде са им компенсациите в декемврийските сметки за ток (СНИМКА)

Прочитания 8283
0 0

Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие – липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна. Това заявяват в съвместна позиция Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

От бранша посочва, че в декемврийските сметки за ток се оказва, че ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от увеличението.

По данни на БАЗ и СЗБ заведения, които са плащали по 7-8000 лв., сега получават сметки от 33-34 000 лв. Те са категорични, че такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и обрича бранша на фалит.

Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим настрана факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма„, негодуват двете организации. Все още дори не бил измислен механизмът, по който да бъдат разпределени.

От бранша са възмутени, че докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план била невъзможна.

От БАЗ и СЗБ подчертават, че всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби.

Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после – ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, „зелен сертификат“ само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса. А бизнесът вече няма гръб, дами и господа!“, изтъква се в позицията.

От бранша подчертават, че става въпрос за оцеляване, но в условия, които не зависят от тях. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим, категорични са те.

Двете браншови организации настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тежката ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко.

Снимка: БАЗ

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Калин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Задържаха лаборант за издаване на фалшив "зелен сертификат" в Пампорово

Повдигнаха обвинение на мъж за издаване на фалшив „зелен сертификат“ за антитела в курорта „Пампорово“. 48-годишният подсъдим беше привлечен като обвиняем за това, че на 8 януари в медицинска лаборатория в курортния комплекс неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерството на здравеопазването, като

Read More »