Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заведенията готови за протест още днес

Снимка: архив БГНЕС

Готови сме ако не днес, то още утре да излезем на протест, защото финансовият удар по ресторантьорския бизнес е равен на фалит. Това каза за Информационна агенция News24sofia.eu председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

Той поясни, че последната компенсация за бранша е била през април. Няма икономически мерки за подпомагане на бизнеса. За тази цел трябва да се актуализира бюджетът, но и предвижданите 420 милиона няма да стигнат до никъде. Няма изготвени мерки как ще бъде подпомогнат бизнесът, заяви той.

Другият сериозен проблем е, че браншът ще остане без персонал, защото заради всички тези отваряния и затваряния на ресторантите, хората търсят друго поприще.

Той бе категоричен, че компромиси от бранша повече няма да се правят. Самият факт, че работим на 50% е голям компромис само по себе си, по думите на Коларов.

Не може нашият бранш да бъде винаги изкупителна жертва. За толкова време аз не видях супермаркетите да са затворени.“

Попитан как ще коментира искането на имунизационен паспорт от служителите на ресторантьорския бранш, Коларов заяви, че е парадоксално неваксинирани служители на РЗИ, да идват и да проверяват служителите на ресторантите дали са се ваксинирали или не. Самият аз съм се ваксинирал, подчерта Коларов.

Той бе категоричен, че първо трябва да бъдат ваксинирани държавните служители и лекарите, а след това държавата да иска другите хора да се ваксинират. Тук въпросът е защо българинът не иска да се ваксинира, отсече той.

В сектора са направили анкети и проучвания. От колегите собственици на заведения над 42% са ваксинирани. От персонала над 60 са го прекарали. Когато въведат мерки за всички български граждани, тогава ние сме съгласни тези мерки да важат и за нас.

В заключение Коларов заяви, че с БХРА са създали Кризисен щаб за подпомагане на бранша. Решили сме да загърбим всякакви различния, за да станем един юмрук, който да защитава интересите на бранша.

Той поясни, че щабът не е съставен още, решението е взето само преди дни, но се работи по въпроса.

Председателят на Българската Асоциация на заведенията Ричард Алибегов също изказа своята позиция по повод предложените мерки от главния здравен инспектор Ангел Кунчев. Алибегов бе категоричен, че не само от ресторантьорския бранш, но и от хотелиерския бизнес са готови за национален протест.

Той посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Алибегов поясни, че 18% от ваксинираните души са пенсионери. Това е притеснително, защото няма да има клиенти, с които да работим.

Дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, има само за мярката „60 на 40“, която е за заетите и само когато бизнесът работи. Държавата е абдикирала и прехвърля топката на бизнеса.

На 26 август се проведе Общо събрание между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По време на заседанието се взе решение от Общото събрание да се одобри взетото от Изпълнителното бюро решение за създаване на Кризисен щаб с консултативна и координираща роля между Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), чийто член е БХРА и подкрепилите идеята от Конфедерацията на български туристически бизнес като общи съвместни действия на бранша.

От Сдружението на заведенията във Варна вече обявиха протест утре, от 15 часа.

Малко преди да стане ясно предложението на главния здравен инспектор Ангел Кунчев представители на туристическия бранш разговаряха с представители на БСП в парламента. БСП организира поредица от срещи с професионални и граждански организации във връзка с връчения им трети мандат и нуждата от актуализация на бюджета. На срещата присъстваха представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алианса на туристическата индустрия в България.

Пред БСП от бранша са настояли освен за включване на конкретни мерки, насочени към туристическия бранш, мярката „60/40“ е да остане, но при затваряне съотношението трябва да бъде преформатирано на „80/20“ или „80/0“, нужно е да има и обезщетение, което да покрива процент от оборота при спад.

От бранша призоваха за равнопоставеност на ограниченията за туристическите бизнеси и за другите бизнеси, както и да не се затварят бизнеси безпринципно и със заповед „от днес за утре“. Сред другите искания на бранша са в актуализацията да се включат средства за PCR тестове, стимули за привличане на туристи с наближаването на зимния сезон, ваучери за туризъм и ставката от 9% ДДС да се запази безсрочно.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img