Заведенията „благодарят“, че подпомагат бранша им като им вдигат данъците

News24sofia.eu
Views 2797
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с позиция към правителството в оставка, с която иронично им благодариха, че ги подпомагат като им вдига данъците.

Призоваваме всички народни представители, които милеят за българския туризъм и българския бизнес да гласуват ЗА запазване на ставката от 9% ДДС за слабоалкохолните напитки, пишат те.

Както е известно, в нея се предвижда ДДС за слабоалкохолните напитки да се вдигне от 9 на 20%. И след като само преди месеци, същото това правителство в оставка, прие ставката да бъде запазена до края на годината. Беше внесено предложение въпросното ДДС да не бъде повишавано, което, за съжаление, беше отхвърлено на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Сега предстои гласуването му и в зала, поясняват те.

Те настояват ставката от 9% за предлаганите в заведенията стоки, да остане за постоянно, както е в хотелиерството. Навлизаме в спирала от избори и не се очертава скоро да има работещ парламент, който да взима решения в подкрепа на българския бизнес, изразяват своите опасения от бранша.

И от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се присъединиха към позицията срещу вдигането на ДДС.

Туристическият сектор през последните години и в частност ресторантьорския е изправен пред поредица от фосмажорни изпитания – две години пандемия, ограничения и свито потребление, последвани от войната в Украйна, и е на ръба на своето оцеленване. Поредица от здравни, икономически и политически кризи рефлектират изключително негативно върху сектора. Разумните и радикални решения в помощ на бизнеса, каквото е намаляване на ДДС за заведенията, е изключително важно за неговото оцеляване.

Именно заради тази безпрецедентна криза в сектора почти всички европейски страни налагат и прилагат диференцирани ставка по ДДС за бранша, ясно разбирайки, че тези мерки са от изключително значение за запазване на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност. Затова и тези мерки се превръщат в трайни и се препотвърждават, като дори се добавят и нови намаления, включително и от преките ни конкуренти в областта на туризма и индустрията на гостоприемството в ЕС като Гърция. В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто.

За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика, заявяват от БХРА.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Двама загинаха в катастрофа в Креснеското дефиле

Тежък пътен инцидент е станал в района на Креснеското дефиле, съобщиха от МВР. Сигнал за катастрофата е получен в 15:06 часа днес. За момента се знае, че са се сблъскали товарен автомобил, микробус и лека кола. По първоначални данни са загинали двама и са пострадали петима души. На място има полицейски екипи.

Read More »