Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Единствено в News24sofia.eu! Защо прокурор не разследва Георги Семерджиев? (ОБНОВЕНА)

Младши прокурор Желева от Софийската районна прокуратура постановила отказ от образуване на досъдебно производство срещу Георги Семерджиев през 2014 г. Това става ясно от документи, които има Информационна агенция News24sofia.eu , по повод „юнака“, който уби две момичета пред хотел „Хемус“, возейки се с полицейска лампа и демонстрирайки отявлено чувство на безнаказаност.

Фактите

На 18 януари 2014 г., 20 минути след полунощ двама полицейски инспектори спират на ул. „Екз. Йосиф“ в центъра на София в „Ауди А6“ Семерджиев. Тогава той е едва на 27 години.

Той не показва да има шофьорска книжка и му е съставен акт по Закона за движение по пътищата още със същата дата – 18 януари. Актът е по чл. 150 – че всяко МПС трябва да се управлява от правоспособен водач.

Униформените обаче установяват, че младежът е изгубил всички контролни точки и свидетелството за правоуправление му е иззето още на 22 септември 2009 г. (когато е бил на 23 г.!).

Така и не придобил правоспособност към онзи момент.

На 30 май 2012 г. обаче има друго наказателно постановление от КАТ- за управление без книжка на 8 януари 2011 г. То е връчено на младия мъж чак на 2 септември 2013 г. (у нас това е нормална практика, тъй като обичайно не може да се издири виновникът, б.а.) и след обичайния срок за обжалване – дефакто е влязло в сила от 10 септември с. г.

Всичко това е пратено от 5 РПУ в прокуратурата, тъй като за него вече си има член от Наказателния кодекс, просто казано – вече не е нарушение, а престъпление. То е за който управлява МПС в едногодишния срок от наказанието с отнемане на книжката.

Прокурорската стига до извода, че има данни за въпросното престъпление по чл. 343в, ал. 2 – този текст гласи:

Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.“

Според прокурорското постановление за отказ само „от обективна страна“ е установено престъплението.

Мотивите на прокуратурата

От субективна страна прокурорската установява, че „в случая се касае за формално престъпление, което е невъзможно да бъде извършено при друга форма на вина освен пряк умисъл„.

Разгледано в интелектуален аспект„… пише прокурорската – Георги трябвало да е наясно, че извършва престъпление и въпреки това да го извърши.

„… Липсват данни Георги Семерджиев да е знаел, че е наказан с наказателно постановление, което е влязло в сила (въпреки че физически няма книжка в себе си?!, б.а.)

-… наказващият акт не е бил доведен до знанието му„… тъй като му е връчен неприсъствено (което е напълно законно, б.р.).

И още:

В светлината на горното не се установява в съзнанието на Георги Семерджиев да е имало представа, че управлява МПС в едногодишен срок от наказването му… за същото деяние… „, заключава прокурорската.

Действително се установява, че Георги Семерджиев е знаел за обстоятелството, че не притежава Свидетелство за управление на МПС и същият е неправоспособен водач… Но в субективните представи на дееца е следвало да има съзнание, че управлява МПС в едногодишен срок от влизане в сила на Наказателното постановление… “ и пр., и пр.

Извод:

Семерджиев е знаел, че е без книжка, че тя му е отнета, но в съзнанието му е нямало факта, че кара кола в рамките на едногодишната забрана – което вече съставлява престъпление.

Така младши прокурор Желева постановява, че – макар горе да пишеше за „обективната страна“ – от субективна страна липсват данни за осъществен състав на престъпление„. Което престъпление обещава от 1 до 3 г. затвор на рецидивисти, които шофират при отнета книжка…

И затова постановява отказ да образува досъдебно производство.

Прокуратурата търси виновника в КАТ

По същото време СГП разпространи свое съобщение – че от делото за катастрофата отделя материали  за „... евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние“.

Ще бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага.  Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия Г. С. „, пишат от прокуратурата.

Ето и целия текст на съобщението:

СГП извършва проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от ЗСВ във връзка с данни за евентуално извършено престъпление по служба от служители на МВР 

Софийска градска прокуратура (СГП) отдели материали от воденото срещу обвиняемия Г. С. досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица. 

След анализ на материалите по делото, наблюдаващият прокурор е установил данни във връзка с евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние. 

Ще бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага. 

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия Г. С. 

След приключване на проверката въз основа на събраните материали ще бъде извършена преценка от СГП на всички данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предадоха на съд насилник рецидивист, пребивал системно родителите си

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт...

Иранските летища отменят полети до понеделник сутринта (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Всички полети от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран...

Васил Терзиев: Вълка иска сам да събори незаконния си хотел

По план върви събарянето на хотела на Румен Гайтански-Вълка...

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Главнокомандващият армията на Украйна съобщи в събота, че ситуацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img