Заради спечелено дело БДЖ е на печалба, но операторите са на загуба

Екип на News24sofia.eu
Views 548
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Холдинг „БДЖ“ ЕАД приключва на печалба, макар и операторите и тази година да са на загуби. „Пътнически превози“ за 10-те месеца е на загуба 5.7 млн. лв. при планирана 17 млн. лв. „Товарни превози“ е на загуба 3.6 млн.лв. при заложена 10.9 млн. лв. Това каза зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски по време на заседание на Комисията по транспорт и съобщенията в парламента.

Тежестта на пътниците спрямо миналата година е 33%, наблюдава се възстановяване на параметрите отпреди пандемията от коронавирус – с 10% увеличение.

При „Товарни превози“ има ръст на превозите с 2%, 37% е пазарният дял. „Няма да се допусне забавяне на проекти и европейски средства, не са плащани и неправомерно заплати„, посочи зам.-министърът.

Цялостното състояние на „БДЖ“ холдинг – до момента печалбата за 2022 г. е 5.4 млн. лв., но това е заради спечелено старо дело, без него БДЖ отново щяло да е на загуба, са данните на Министерство на транспорта.

Състоянието на подвижния състав е следното: наваксано ремонтиране на неремонтирани локомотиви и две дизелови мотриси, има недостиг с 30 вагона. Налице са 2996 вагона, които не са в експлоатация, а в рамките на тази година се очаква да стартират процедури за ремонт на над 450 товарни вагони по необходимост.

Красимир Папукчийски съобщи за забавяне на инфраструктурни проекти, като някои са били в нулево изпълнение, проведени са срещи за рестартирането им, а причината е липсата на бюджет.

В остри спорове по време на заседанието на комисията влязоха депутати от БСП – Борислав Гуцанов и Георги Свиленски, с директора на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Стана въпрос за писма с нареждания, заплахи и уволнения. Присъстващият на заседанието изпълнителен директор на НКЖИ Златин Крумов поясни, че при встъпването си в длъжност е поискал одит, който не е показал закононарушения, но потвърди, че към него е имало заплахи. БСП ще поиска чрез прокуратурата „тези писма“ от Министерство на транспорта и НКЖИ, обяви Свиленски.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

В Министерство на икономиката вярват в пазара за цената на дървата за огрев

Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще доведе до там да има повече ресурс за дървопреработващите компании и за мебелните компании. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след работна среща с министъра на земеделието Явор Гечев, посветена на кризата с дървата […]