Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заради руската агресия: МС разреши бойна група от 1000 военни да брани НАТО извън страната

Министерският съвет (МС) е разрешил участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от състава на Въоръжените сили на Република България в „операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО“. Тя е за „защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО“.

Това става ясно от правителствено Решение №108, гласувано на 2 март, показва справка на „Флагман“ в системата за правна информация на МС.

Бойците ни ще използват „необходимото им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника“.

Групата от 1000 военни може да действа на териториите на страните – членки, както и у нас – „като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност“.

Решението е на основание и на чл. 63, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който обосновава изпращането на военни зад граница във връзка със съюзническите ни задължения.

За сформирането на бойната група Министерският съвет се основава и на Декларацията на Народното събрание от 24 февруари „във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна“.

Правителственото решение предвижда, ако военнослужещите са на територията на друга държава, да получават съответните командировъчни дневни пари. Те започват от 41 евро за войниците и стигат до 45 евро за висшите офицери. Полагат се и допълнителни средства при определени обстоятелства.

Правителството възлага на министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице да сключва необходимите договорености относно осигуряване участието на българските военнослужещи, въоръжението, екипировката и техниката в операцията на НАТО.

В решението няма посочени конкретни времеви параметри за въпросната операция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img