Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Метрото и електротранспортът не могат да платят сметките си за ток заради ограничения в Закона за публичните финанси. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис.

На срещата присъстваха и ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателят и зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

Ограниченията по Закона за публичните финанси са заради липсата на държавен бюджет. Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури.

„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, заяви столичният градоначалник.

По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

По думите на Фандъкова парите, които миналата година са превеждани за транспорт, на фона на растящите цени на електричеството, са недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. За януари все още няма преведени компенсации, поясни тя.

По време на срещата беше обсъден и представения проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

Според Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет тези пари са крайно недостатъчни. „Анализите към момента сочат, че столичния градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. от неприемането ни в Шенген по суша

Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген...

„Ал Джазира“: До часове Иран може да удари Израел

САЩ смятат, че Техеран вероятно ще атакува Израел рано...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img