Започнаха допълнителните консултации при президента Румен Радев за излъчване на председател на ЦИК

Views 4444
0 0
Снимка: БГНЕС

Започнаха допълнителните консултации при президента Румен Радев за излъчване на председател на ЦИК, предаде предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов, който следи на място консултациите.

До тях се стигна, след като вчера ПП ГЕРБ реши да оттегли кандидатурата на единствения номиниран за поста Красимир Ципов.

Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов определи факта, че Ципов е единственият кандидат, като капан от страна на опонентите на ГЕРБ от останалите партии, включително и от президента.

Според него по време на консултациите за състава на нова Централна избирателна комисия всички са се „споглеждали“.

Борисов разчете това като договорка Ципов да остане единственият кандидат, за да може той да носи цялата отговорност за изборния процес и за изпълнението на законодателните промени в Изборния кодекс.

Борисов бе категоричен, че президентът трябва да си направи председател на ЦИК, който да понесе отговорността на неговите партии.

Да влязат в ЦИК тези, които правиха закона, да отидат да си го изпълняват“, каза още Бойко Борисов и определи себе си като най-успешния и знаещия, въпреки че е възприеман от опонентите си като пречка.

Агенция News24sofia.eu припомня: До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание. Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Разпределението е ГЕРБ – 4 места,

„Има такъв народ“ и БСП ще са с по 3,

ДПС и „Демократична България“ ще са 2,

„Изправи се! Мутри вън!“ – 1.

Единствените партии, които обявиха номинациите си за членове на ЦИК бяха „Изправи се! Мутри вън“ и БСП.

Адв. Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“, съобщи за Агенция News24sofia.eu, че техният кандидат е Росица Матева, която в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Очаква се утре да станат ясни и номинациите на ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“.

Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са:

Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

От ПГ на „Има такъв народ“ предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ПГ на ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Eрхан Чаушев.

От ПГ на „Демократична България“ номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Румен Радев: Бойко Борисов абдикира от отговорност и предаде хилядите си симпатизанти

Бойко Борисов абдикира от отговорност и предаде хилядите си симпатизанти. Това каза президентът Румен Радев по време на допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. „Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. […]