Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Закриването на спецправосъдието ще запали къщата на ЕС, тревожи се Гешев

Снимка: архив „Блиц“

Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни.“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в словото си преди да бъде представен отчета от дейността на прокуратурата за периода 2019 – 2021 г. в Националния институт на правосъдието (НИП).

Той напомни, че специализираните съдебни структури били създадени, за да може прокуратурата да се отчете пред европейските институции, че работи добре. Оказало се обаче, въпреки колебливата подкрепа на държавата в началото, благодарение на това, че имало „двустранно съвпадение на хора, които имали идеи„, спецпрокуратурата станала ефикасна и най-вече опасна за организираната престъпност. Именно заради това е и в момента желанието за закриването на спецправосъдието – защото то работи.

Това е резултатът, който ще се случи в следващите седмици, очаква главният прокурор и добави, че цената ще я платят българските и европейските граждани„, предупреди отново Гешев и пророкува крах на демокрацията, европейските ценности и свободата, не само у нас, но и в Европейския съюз.

Иван Гешев с разочарование установил, че истината девалвира и за истина се представят истински лъжи.

Докато истината си върже връзките на обувките, лъжата обикаля света„, смята Гешев, а законопроектите в момента, представяне като съдебна реформа, не разрешават съществените проблеми в борбата с престъпността. Той обясни и че от личен опит установил, че европейските ценности не са даденост, това обаче е станало едва след като те били застрашени – което от контекста на думите му се разбра ставало с намерението за закриване на спецпрокуратурата.

Ако с истината не се поддържат ценностите и ако някоя от тях рухне, има опасност „целият дом“ да затисне всички български граждани от отломките си и животът няма да бъде същият„, изрази се метафорично главният прокурор.

Опасността, според Гешев, не е само за България и българските граждани, но и за европейските и Европейския съюз, тъй като: „ако се запали едната стая, няма как димът да не стигне в другите стаи. Надявам се, че ще представляваме проблем и за стандартите и европейските ценности, които трябва да са общи за целия ЕС„.

Между 4-7% от българските граждани се интересуват от реформата в съдебната система, посочи Гешев, но тя е важна, защото сериозните проблеми като тенденция за правата на човека и върховенството на закона имат коректив само в лицето на съдебната власт. „Съдебната власт се оказва единствената преграда срещу беззаконието„, смята Гешев.

Това, за което Гешев ще се бори, е стълбовете на демокрацията и истината. „Ние ще ви кажем нашата истина с факти, а не с други твърдения„, закани се той.

Друго твърдение, което отправи Гешев, е това, че механизмът за сътрудничество и проверка е превърнат във вътрешнополитически инструмент и затова е станал безполезен. В този контекст той постави и предстоящите механизми за контрол над главния прокурор, които трябва да влязат в сила.

Факт е, че е необходимо по-засилено сътрудничество между европейските институции, по-засилено наблюдение върху България, защото опасността за върховенството на закона и човешките права е сериозна тенденция, допълни обаче Иван Гешев.

След представянето на доклада на прокуратурата за периода 2019-2021 г. Гешев заяви: „Това не беше защита на прокуратурата, а предлагаме нашата гледна точка. Има много проблеми, които са част от нашата работа, не се притесняваме да дискутираме проблемите, не се притесняваме да има диалог между българската и европейската прокуратура„.

Иван Гешев не се притеснява да бъде наблюдаван, а се притеснява от тенденциите, застрашаващи върховенството на закона и правата на човека у нас, каза той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова

49 членове на Националния съвет (НС) на БСП (някои...

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

Полицаи пребиха българин в Охрид

Причината за побоя не е ясна

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

От Израелските отбранителни сили (IDF) наредиха на всички цивилни,...

Маневри и заплахи и за наследството на Нотариуса

Говори едно от децата на Мартин Божанов - Мария

ЕК заплаши да накаже Словакия за разпускането на спецотдела за борба с корупцията

Европейската комисия изрази съжаление за разпускането на специалния държавен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img