Заков: Формално членство в ЕС и НАТО не гарантира сигурността на България

Views 10327
0 0
Снимка: архив БГНЕС

България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното, казва неистини. Това написа във Фейсбук министърът на отбраната Драгомир Заков по повод твърдения, че САЩ задържат доставката на F-16 заради съмнения за теч на информация към Русия.

Той изтъква, че два пъти Конгресът в САЩ е гласувал България да получи F-16, което според него означава, че страната ни е надежден съюзник и стратегически партньор, включително при опазването на класифицирана информация.

Министърът подчертава, че 63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в НАТО е на рекордно високо ниво.

Заков е категоричен, че най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори.

Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм – това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение, посочва министърът.

Той изразява благодарност на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното ни пространство.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

В Украйна не достига място за съхранение на новата зърнена реколта

Украйна няма достатъчен капацитет за съхранение дори за намалената си реколта от зърно през 2022 г., съобщи Световната програма по прехраната (СПП) на ООН във вторник, като страната се стреми да изнася съществуващите запаси, независимо от руската инвазия, предава „Ройтерс“. Якоб Керн, координатор на СПП в Украйна, цитира оценки, според […]