Зайкова: Експертно правителство да продължи започнатото от служебното

Прочитания 14408
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu.

Следващото 46 Народно събрание, което ще бъде избрано след предсрочните избори на 11 юли, трябва да излъчи експертно правителство. Това заяви пред БГНЕС Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Ще бъде много трудно. Трябва да надмогнем частните и партийни интереси, защото България не може да чака. Следващото Народно събрание трябва да излъчи правителство и то да бъде от експерти. Няма нужда политически лица да бъдат министър-председател и вицепремиери. Тук се изисква къртовска работа от знаещи и можещи хора. Дали ще го направим и как ще го направим предстои да видим“, заяви Мика Зайкова.

Тя направи уговорката, че говори в качеството си на експерт и не знае какво мислят за тази идея в партията на Слави Трифонов. Зайкова е категорична, че „няма смисъл да харчим партийните лидери и партиите, защото това правителство, което ще дойде, ще има къртовска работа“.

Сигурно пак ще открия Народното събрание, ако няма по-възрастни депутати от мен“, сподели още тя, давайки да се разбере, че ще бъде издигната за депутат от гражданската квота на „Има такъв народ“.

Мика Зайкова се надява този път партията на Слави Трифонов да успее да сформира правителство, защото, както предполага, „ще имаме повече гласове и партиите на промяната също ще имат повече гласове. Надявам се да направим правителство, защото това ще бъде най-доброто за България“.

Тя оценява положително свършеното до момента от служебното правителство на Стефан Янев.

Не можем да оставим страната след този хубав старт на служебното правителство. Трябва да поемем щафетата“, каза Зайкова.

Момчетата се стараят, но тези Авгиеви обори не могат да се изметат и разринат за два-три месеца. Стараят се да направят възможно най-доброто, но няма да могат да завършат процеса, те полагат само началото. Стараят се да бъде прозрачно, да видят хората какво се е случило и какво трябва да се промени“, добави икономистът.

Тя похвали служебния финансов министър Асен Василев и неговия екип, които „много се стараят и това си личи“. Също така се надява д-р Стойчо Кацаров да успее да вкара здравната система в някакъв ред, защото там е нашето най-слабо място.

„Пандемията не е отминала, само е затихнала. Някои не могат да управляват кризи, а тази криза беше много дълбока. Този някой е бившето правителство и така нареченият щаб. Те взимаха по 30-35 хиляди лева заплати на месец, което е немислимо и за най-елитните IT специалисти в България, а на практика не вършиха никаква дейност. Виждате цялата бъркотия в здравната система“, смята Мика Зайкова.

Според нея има няколко системи, които изискват спешни мерки. „Основата на тези мерки ги поставят тези млади хора, които поеха сега служебното правителство. За краткото време, в което те ще бъдат министри това няма да се случи. Следващото правителство трябва да поеме, защото България се намира в тежка криза“, каза експертът.

Тя прогнозира, че следващото правителство го чака висок дефицит, актуализация на бюджета и тегленето на заем, защото няма откъде да се вземат допълнително пари. Причината е, че приходите са надценени. „България излиза бавно от кризата… инфлацията върви нагоре. Това означава поскъпване. Доходите по време на пандемия както по света, така и у нас са силно намалели. Една инфлация с намалели доходи създава мизерия и бедност, създава нестабилна политическа обстановка. Трябва да се вземат мерки и лихвите повече не могат да бъдат нулеви или отрицателни“, обобщи икономистът.

За нея най-големият абсурд е калинки да стоят на ръководни места. „Има хиляди примери. Не може, когато имаш 18 души счетоводство, само един от тях да разбира от счетоводство и останалите да са калинки, примерно. Горе-долу такова беше положението в министерството на енергетиката и за това сме на този хал… Българският народ не може да издържи това увеличаване на цените на тока и парното, при тези доходи“, посочи Зайкова.

Всички говорят за зелена икономика, но страни като Германия и Полша имат срок до 2050 г. да превърнат своята кафява икономика в зелена. „Но нашият Бойко Борисов се е съгласил това да стане до 2024 г. Какво ще правят хилядите миньори? От износители на ток, ще станем вносител. Ердоган си оплете кошницата и ще има четири ядрени блока. А ние не само, че нямаме, но ще затворим единствената АЕЦ, която имаме, защото така е обещал Борисов. Не можем да разчитаме само на фотоволтаици. За един ден кафява икономика не става зелена… Бясна съм!“, каза Зайкова и добави: „Имаш атомна централа, защо трябва да я затвориш!“.

Тя също така коментира и газопровода „Турски поток“.

Сега се оказва, че Унгария се отказва от „Турски поток“. Руснаците построиха на сърбите без пари потока, а ние за кого ще работим? Само за сърбите. И колко газ ще минава от тук, николко“, коментира Зайкова.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Журналиста Тодор Стефанов изригна гневно: А за изнасиленото 16-годишно дете, протест кога, скъпи пловдивчани?

А да, забравих – и срещу американците на наша територия никой не скача и не протестира