Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зайкова: Експертно правителство да продължи започнатото от служебното

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu.

Следващото 46 Народно събрание, което ще бъде избрано след предсрочните избори на 11 юли, трябва да излъчи експертно правителство. Това заяви пред БГНЕС Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Ще бъде много трудно. Трябва да надмогнем частните и партийни интереси, защото България не може да чака. Следващото Народно събрание трябва да излъчи правителство и то да бъде от експерти. Няма нужда политически лица да бъдат министър-председател и вицепремиери. Тук се изисква къртовска работа от знаещи и можещи хора. Дали ще го направим и как ще го направим предстои да видим“, заяви Мика Зайкова.

Тя направи уговорката, че говори в качеството си на експерт и не знае какво мислят за тази идея в партията на Слави Трифонов. Зайкова е категорична, че „няма смисъл да харчим партийните лидери и партиите, защото това правителство, което ще дойде, ще има къртовска работа“.

Сигурно пак ще открия Народното събрание, ако няма по-възрастни депутати от мен“, сподели още тя, давайки да се разбере, че ще бъде издигната за депутат от гражданската квота на „Има такъв народ“.

Мика Зайкова се надява този път партията на Слави Трифонов да успее да сформира правителство, защото, както предполага, „ще имаме повече гласове и партиите на промяната също ще имат повече гласове. Надявам се да направим правителство, защото това ще бъде най-доброто за България“.

Тя оценява положително свършеното до момента от служебното правителство на Стефан Янев.

Не можем да оставим страната след този хубав старт на служебното правителство. Трябва да поемем щафетата“, каза Зайкова.

Момчетата се стараят, но тези Авгиеви обори не могат да се изметат и разринат за два-три месеца. Стараят се да направят възможно най-доброто, но няма да могат да завършат процеса, те полагат само началото. Стараят се да бъде прозрачно, да видят хората какво се е случило и какво трябва да се промени“, добави икономистът.

Тя похвали служебния финансов министър Асен Василев и неговия екип, които „много се стараят и това си личи“. Също така се надява д-р Стойчо Кацаров да успее да вкара здравната система в някакъв ред, защото там е нашето най-слабо място.

„Пандемията не е отминала, само е затихнала. Някои не могат да управляват кризи, а тази криза беше много дълбока. Този някой е бившето правителство и така нареченият щаб. Те взимаха по 30-35 хиляди лева заплати на месец, което е немислимо и за най-елитните IT специалисти в България, а на практика не вършиха никаква дейност. Виждате цялата бъркотия в здравната система“, смята Мика Зайкова.

Според нея има няколко системи, които изискват спешни мерки. „Основата на тези мерки ги поставят тези млади хора, които поеха сега служебното правителство. За краткото време, в което те ще бъдат министри това няма да се случи. Следващото правителство трябва да поеме, защото България се намира в тежка криза“, каза експертът.

Тя прогнозира, че следващото правителство го чака висок дефицит, актуализация на бюджета и тегленето на заем, защото няма откъде да се вземат допълнително пари. Причината е, че приходите са надценени. „България излиза бавно от кризата… инфлацията върви нагоре. Това означава поскъпване. Доходите по време на пандемия както по света, така и у нас са силно намалели. Една инфлация с намалели доходи създава мизерия и бедност, създава нестабилна политическа обстановка. Трябва да се вземат мерки и лихвите повече не могат да бъдат нулеви или отрицателни“, обобщи икономистът.

За нея най-големият абсурд е калинки да стоят на ръководни места. „Има хиляди примери. Не може, когато имаш 18 души счетоводство, само един от тях да разбира от счетоводство и останалите да са калинки, примерно. Горе-долу такова беше положението в министерството на енергетиката и за това сме на този хал… Българският народ не може да издържи това увеличаване на цените на тока и парното, при тези доходи“, посочи Зайкова.

Всички говорят за зелена икономика, но страни като Германия и Полша имат срок до 2050 г. да превърнат своята кафява икономика в зелена. „Но нашият Бойко Борисов се е съгласил това да стане до 2024 г. Какво ще правят хилядите миньори? От износители на ток, ще станем вносител. Ердоган си оплете кошницата и ще има четири ядрени блока. А ние не само, че нямаме, но ще затворим единствената АЕЦ, която имаме, защото така е обещал Борисов. Не можем да разчитаме само на фотоволтаици. За един ден кафява икономика не става зелена… Бясна съм!“, каза Зайкова и добави: „Имаш атомна централа, защо трябва да я затвориш!“.

Тя също така коментира и газопровода „Турски поток“.

Сега се оказва, че Унгария се отказва от „Турски поток“. Руснаците построиха на сърбите без пари потока, а ние за кого ще работим? Само за сърбите. И колко газ ще минава от тук, николко“, коментира Зайкова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img