Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Views 32109
0 0
Екатерина Захариева, снимка: БГНЕС

България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. В това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на онлайн конференцията „Западни Балкани“, организирана от евродепутата Ангел Джамбазки.

Захариева припомни последователната подкрепа на България за страните от Западните Балкани, като подчерта, че присъединяването е двустранен процес и страните от региона трябва да полагат всички усилия да се приближат към ценностите на ЕС, които да станат основна част от тяхната политика и основополагащ принцип в реформите им.

Тя увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Много държим на това да развиваме добросъседски отношения – както помежду си в ЕС, така и със страните от Западните Балкани.

За съжаление ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите приятелски добронамерени действия и неглижира предупрежденията ни относно неспазване на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от тяхна страна, посочи Екатерина Захариева.

Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, но въпреки всичко оставаме с надежда, оставаме отворени за конструктивен диалог и вярваме, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация, отбеляза българският външен министър.

Тя изрази надежда това да стане по-лесно след успокояване на емоциите и намаляване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите ѝ, е на безпрецедентно високи нива.

2020 е една от най-тежките години, с които се е сблъсквало човечеството, и се надявам да ни е дала един важен урок – че доверието, солидарността и приятелството са основата, върху която трябва да градим своите отношения, а сме толкова взаимносвързани, че няма как да преодоляваме тежките предизвикателства, без да имаме това тясно сътрудничество, заяви още Захариева, която се спря и върху процесите и напредъка и в останалите страни от Западните Балкани.

Властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, коментира Ангел Джамбазки.

По думите му три и половина години са били загубени преднамерено, организирано, от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Република Северна Македония, както и не желаят страната да бъде пълноправна част от ЕС.

Много се говори днес за това, че България е наложила вето – не, България не е наложила вето, а не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите изконни и законни основания за това, основани на международното право, заяви Джамбазки.

Той отбеляза, че договорите се подписват, за да се спазват, а договорът трябва да се изпълнява коректно и честно от двете страни. Когато имаме неизпълнение, саботаж, недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват и България да ги подмине с лека ръка, затваряйки си очите, каза Джамбазки. Той заяви, че никой в България не оспорва правото на самоопределение на когото и да било, а просто настояваме на историческата и политическата коректност.

Присъединяването на всички държави от Западните Балкани към Северноатлантическия договор няма алтернатива, разбира се, няма алтернатива в дългосрочен план и присъединяването им към ЕС, но това трябва да стане само след изчистване на всички двустранни отношения, коментира още Ангел Джамбазки на форума.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мария Габриел настоя за нов дневен ред за Западните Балкани

Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. За това настоя европейският комисар по култура и образование Мария Габриел на конференцията „Западни Балкани“, организирана тази година онлайн от евродепутата Ангел Джамбазки. По думите на Габриел новият […]