Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Захариева не вижда заплаха за националната ни сигурност от РСМ

Във всяко едно ново правителство хората дават толеранс, но истината е, че част от министрите са били в двата служебни кабинета и хората искат да виждат бързи решения. Това заяви бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БНТ.

По думите ѝ Бойко Рашков задмина Цветан Цветанов.

Никога не е имало толкова малко външни посланици и те всички са с дипломатически опит, коментира Захариева премахването на политическите назначения от новите управляващи.

Тя подчерта, че без опитни външни политици няма как да се развива дипломатическата мисия и структура на България.

Не сме надвишили политическата квота, не са политически назначенията на ГЕРБ, а единственият посланик, свързан с ГЕРБ, е Румяна Бъчварова. Голяма промяна ни очаква„, категорична бе Захариева.

Бившият външен министър нападна президента Румен Радев, че в нарушение на закона две години не е свиквал КСНС. За много по-важни теми не бил свикан КСНС и Захариева не вижда промяна от 2019 г. Тя не вижда директна заплаха за националната сигурност от Република Северна Македония.

Не виждам промяна към настоящия момент, изтъкна Екатерина Захариева и добави, че външната политика е едно от малкото неща, по които страната е постигнала национално съгласие.

Според нея е хубаво в коалицията да си говорят и ако го направят, тогава ще бъде решен националният консенсус. Много скоро правителството щяло да разбере защо няма път, полети и образователно-културни събития с Република Северна Македония.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че президентът свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност относно евроинтеграцията на РСМ. България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания. И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани. През миналата 2021 г. заседанието на КСНС се проведе на 16 август. Тогава темата беше „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“. Заседанията на КСНС са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните – по решение на президента на Републиката. Обсъжданията са закрити.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Кабинетът и ЦИК работят в синхрон за честни и прозрачни избори

ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

CNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти...

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img