Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Захариева не би останала в експертен кабинет без лидера Борисов

Снимка/източник: „Флагман“

Кабинет без лидера на партия няма да е ясно кой носи отговорност. Външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева не би останала министър в някакъв тип експертен кабинет.

В студиото на БиТиВи тя определи като поредните интриги предположенията, че тя може да оглави ремонтирания кабинет. В тези слухове няма нищо вярно, това е най-малко възможния вариант, тъй като не кореспондира с отговорното решение.

На този етап Захариева не чува нищо друго от протеста освен искането на оставки, а е „най-лесно да се иска оставка“. Отговорното поведение обаче е да останем на власт. Министърът призна, че всеки един преодолян вот на недоверие действа консолидиращо, но и до този момент не е виждала толкова вял и неаргументиран дебат в парламента.

Протестиращите обаче не могат да формулират какво друго да поискат, затова и искат оставки. На въпрос дали има дефакто такива и дали действително Горанов, Маринов и Караниколов ще си ходят от правителството, Захариева не отговори няколко пъти: „Оставката става факт с гласуване, в момента колегите са министри. Не мога да говоря от името на лидера ни Борисов.“ Лично, подчерта Захариева, тя няма усещане и индикации за това тримата министри да работят в полза на ДПС. Захариева не отговори и на въпрос редно ли е да се уволняват успешни министри. Според нея тримата работят добре, а пък и Горанов е постигнал исторически успех за България с приемането ни в чакалнята на еврозоната. По думите на Захариева поисканите оставки показват, че „чуваш хората“, а иначе всеки един министър е готов да си тръгне във всеки един момент.

На зададен пореден въпрос дали ГЕРБ работи с ДПС и каква е ролята на ДПС в кабинети Борисов – 3, Захариева заяви, че в крайна сметка ДПС гласува на вота на недоверие с БСП. Външният министър заяви, че за слуховете, че тримата министри имат връзка с ДПС, трябва да се питат координаторите на ГЕРБ. Тя не може да отговори на този въпрос, „тъй като не е техен говорител. ГЕРБ управлява в коалиция.“

Захариева отклони и въпроси за оценка на работата на правосъдния министър Данаил Кирилов. Оценка давал само премиера Бойко Борисов. На въпрос за забраната Кирилов да пише във фейсбук, дошла от премиера след художествения пост, Захариева обаче заяви, че е „абсолютно неприемливо един министър да се изявява по такъв начин„,

В момента, според Екатерина Захариева, България не е в институционална криза, но е очевидна напрежението между институциите, а президентът е на ръба на Конституцията.

Най-лесното е да седиш отстрани и да критикуваш, разкритикува Захариева.

Тя отклони въпроси и за това кой смята, че стои зад и диктува действията на президента Румен Радев, както и има ли според нея пръст Делян Пеевски в първото служебно правителство. Не отговори на въпрос е за оценка на действията на главния прокурор. Според Захариева изпълнителната власт е напълно неприемливо да се меси в съдебната власт.

Хората могат да дават оценка, но не и да си го позволи изпълнителната власт. Всяка власт трябва да действа в рамките на своите правомощия. Хората ще дадат своята оценка на нас на изборите, посочи Захариева и допълни, че лично смята, че оценката за действията на главния прокурор ще дойде след време, тъй като той се намира в началото на мандата си.

Въпреки че според Захариева „колкото по-тихо се работи в съдебната власт, толкова по-добре, но за публичността отчасти прехвърли и отговорността на медиите, които от свои източници разбирали къде в момента имало акции.

Прокуратурата не е викала медиите пред президентството, посочи външният министър и поясни, че иначе в президентството имунитет има само държавния глава, не и неговата администрация.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

Медведчук: Заради Зеленски Украйна продължава да губи територии

Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img