Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Загуба на ориентация от пилота – причина за падането на МиГ-а край Шабла

Приключи проверката по фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.

Първата работна версия е отказ на авиационната техника в полет, втората – разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата, а третата работна версия е срещата на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от страна на екипажа.

Първата и втората работна версия са малко вероятни обаче и като такива са посочени в доклада на комисията, който се съсредоточава върху третата версия – загуба на пространствена ориентация.

Докладът се позовава и на проведени разследвания за катастрофи със самолети на ВВС на САЩ за периода 1972 – 2000 г., в които се отчита, че макар и да намаляват като абсолютен брой, нивото на тези катастрофи и по такава причина се запазва.

„Само за периода 1993 – 2000 г, по причини възникване на илюзии в полет, загиват 19 пилоти на изтребители на ВВС на САЩ. Този тип катастрофи са сред най-смъртоносните в историята на авиацията и имат особена обществена значимост, тъй като е много трудно да се обясни на близките на жертвите защо изправен летателен апарат, управляван от квалифициран екипаж се е разбил в земната или морската повърхност.

Заключението на комисията е, че непосредствената причина за инцидента е срещата на изтребителя с водната повърхност, за което е причина е загубата на пространствена ориентировка на екипажа при нощни полети над море.

Допълнително за катастрофата са повлияли – неправилната оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака. Освен това докладът обръща внимание и на особеностите на полетите над море нощем, които се характеризират с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори, както и на неправилното разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Комисията описва и ситуацията на полета:

До момента на констатиране, че скоростта на мишената се увеличава спрямо нормалната очаквана, имаме нормални условия на полета. След тази констатация увеличаването на динамиката на сближение с целта чрез подаване на команди за увеличаване на скоростта до 800км/ч и намаляване на височината до 2000м, с цел да се осигури повече време за работа по мишената на фона на по-бързата ѝ загуба на височина, води до усложнени условия на полета.

В етапа на снижението и сближението с целта пилотът се стреми да поддържа визуален контакт с нея, като управлява изтребителя така, че да я държи визуално в горната част на ИЛС (индикатор на челното стъкло). Този факт, съвместно с плавното снижение (съпроводено с малки линейни и ъглови ускорения и претоварвания), създава зрителна илюзия у пилота, че целта се намира над него (такова е и упражнението – стрелбата по мишената трябва да се извърши с принижение спрямо целта). В динамиката на сближение и атака по мишената, вниманието на пилота е концентрирано върху захвата на целта и работата с органите за управление на въоръжението в кабината, а не върху параметрите на полета (скорост, височина, пространствено положение).

След пуска на ракетата, пилотът предприема стандартния маньовър за излизане от атака надясно. Комисията счита, че тук ситуацията прераства в сложна, тъй като най-вероятно пилотът не е проконтролирал положението на самолета спрямо хоризонта преди започване на този маньовър, именно поради създадената у него зрителна илюзия, че целта се намира над него и той е извършил стрелбата от положение на хоризонтален полет, а в действителност е бил в сравнително плоско пикиране и стрелбата по мишената е извършена с превишение спрямо нея, на фона на морето. Запасът от височина, който е притежавал самолетът след пуска на ракетата, е дала допълнителна увереност на пилота, че ще излезне безпроблемно от атака, тъй като в съзнанието на пилота до момента полетът за сближение и атака е бил контролиран и управляем.

Започването на завоя надясно с висока скорост (над 900км/ч) в режим на снижение води до прерастването на ситуацията в аварийна. Комисията счита, че до последния момент на полета пилотът не е възстановил правилната ориентация за положение в пространството и затова не е предприел действия за излизане от аварийната ситуация, което е довело до прерастване на ситуацията в катастрофална. Основание за тези заключения е фактът, че в последния момент преди прекъсване на радиовръзката и изчезване на отметката на изтребителя от радара пилотът със спокоен глас започва стандартния доклад за изключване на главния включвател на системите за управление на въоръжението и за нормалната работа на двигателите.

Такива случаи са описани в авиационно-психологическите изследвания като оптическа илюзия, наречена „очарование“. Тя възниква когато пилотът концентрира цялото свое внимание само върху един обект или прибор. Това е особено характерно при атака когато вниманието се фиксира само върху целта. Стремежът за поразяване на целта е толкова силен, че другите параметри на полета губят своята значимост в съзнанието на пилота.

Освен концентриране на вниманието върху атаката на целта, комисията счита, че не малък принос за загуба на пространствената ориентация имат особеностите, с които се характеризират полетите над море, особено нощем, а именно:

-в оденето на визуална ориентировка при невидимост на бреговата линия е практически невъзможно.

  • техниката на пилотиране се усложнява при частична или пълна липса на естествения хоризонт и на практика се пилотира по прибори. Съществува вероятност от илюзии и опасност от загуба на пространствена ориентировка.
  • при полет на малка и пределно малка височина с голяма скорост, при липса на естествен хоризонт и вълнение се затруднява визуалното определяне и поддържане на заповяданата височина, а корабите попаднали в полезрението на екипажа се възприемат като летящи обекти, които бързо се приближават.
  • по-трудно се изпълняват пилотажните фигури особено тези в наклонена плоскост поради липсата на линейни ориентири и необходимостта да се пилотира по прибори.
  • при новолуние липсва естествен хоризонт между небето и морето, видимостта извън кабината е нулева (на практика пилотът наблюдава единствено светещото петно от мишената) и полетът на практика се извършва само по прибори.

От всичко изложено до тук комисията счита, че загубата на пространствена ориентация е най-вероятната причина за възникване на катастрофата.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Българите изразяват ниска подкрепа за присъединяването

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img