Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заев в Брюксел: Изпълнихме нашата част, сега чакаме действия от ЕС

Снимка: EPA

Северна Македония изпълни своите задължения по пътя към членството си в Европейския съюз (ЕС). Време е ЕС да изпълни своят част без забавяне, защото всяко различно решение ще подкопае доверието в ЕС в целите Западни Балкани„. Това заяви в неделя премиерът Зоран Заев след срещата си с Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за преговорите между Сърбия и Косово и за целия Западни Балкани, предаде МКД.

Лайчак написа в Twitter след срещата: „Днес, в Деня на Европа, се срещнах с премиера Зоран Заев, вицепремиера Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, за да обсъдим начина за започване на преговори за присъединяване„.

В понеделник в централата на ЕС в Брюксел Заев ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

На срещите се очаква да се обсъди процесът на присъединяване на Македония към Европейския съюз, българското вето, както и последните изявления на еврокомисаря Вархелии, че е възможно да се разделят Скопие и Тирана европейския път.

Според съобщението от правителствената пресслужба по време на посещението си в Брюксел премиерът Заев ще се срещне и с Аугусто Сантос Силва, министър на външните работи на Португалия, страната, която е председател на ЕС.

От Брюксел Заев ще замине за Испания за разговори с премиера Педро Санчес, а оттам – за Атина за икономически форум, където ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. ЕС трябва да вземе решение за първите междуправителствени конференции с Македония и Албания на среща на върха през юни.

След изявлението на Заев, че „нямаме нужда от Европейския съюз с цената на македонската идентичност и македонския език„, подобно съобщение беше изпратено днес от председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от Прилеп.

В Деня на Европа искаме Европа да изпълни обещанието си. Това е дата и преговори веднага и сега, без допълнителни условия, без допълнителни изисквания от тази малка нация в сърцето на Балканите, която има честни хора и заслужава да започне пътя към пълноправно членство в Европейския съюз. Спрете с допълнителните условия. Преговори сега и веднага, и успоредно с преговорите, нека се проведат преговорите с източната съседка. Това е формулата за успех и това трябва да се случи на срещата на върха в края на юни“ каза Мицкоски.

Димитров каза, че „нашата битка днес е всъщност битка на Европа със себе си, за да спазим думата си. Крайно време е да започнем преговорите за заслужено членство и ще бъдем съвместни победители.“

Заев по-рано вече подчерта, че все още е оптимист за намиране на решение на спора с България.

Той отбеляза, че Северна Македония е постигнала договори с Гърция и България, защитавайки своята идентичност и език, и подчерта, че не съществува договор, който да казва на гражданите как да се самоопределят и какъв език да говорят.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Проф. Александър Маринов: Ще има не скелети, а гробници в гардероба на правителството Денков-Габриел

- Преговорите за ротацията между не коалиционните партньори преминаха...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img