Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За връщане на нормални отношения с България се обяви Османи

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Нека прекъснем този цикъл на отношенията с България и да се върнем към нормален коловоз. За това се обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МКД.

Очаквано, той коментира темата за българските и македонски клубове, които се откриха в двете страни в последно време и доведоха до скандали и сблъсъци.

Очаквах, че този цикъл на откриване на клубове заради реакция към другия, а не за популяризиране на собствените ценности, няма да постигне целите, които искаме да постигнем, а това е насърчаване на добросъседските отношения.

Смятам, че трябва да прекъснем този порочен кръг от отношения, в които сме влезли, съзнателно или несъзнателно, или пък някой е превзел дневния ни ред, за да спечели някакъв политически момент на ежедневна политическа основа или да наруши отношенията между двамата държави. Мисля, че трябва да върнем събитията в нормални отношения, чрез постоянна комуникация и откриването на културния клуб в Благоевград, който се насърчава от Министерството на културата, т.е. правителството на Република Северна Македония„, добави Османи в съвместната пресконференция с казахстанския му колега Мухтар Тлеуберди.

По думите му, откриването на българските клубове не е било с цел популяризиране на българската общност. По същия начин квалифицира и клуба в Благоевград – финансиран от съмнителни източници.

Той оцени, че с премахването на македонското дружество най-ощетени ще бъдат гражданите, тоест македонците в България.

Сега нека излязат тези, които отидоха да ги насърчават и да ловят политически точки, да обяснят на хората защо им е прекратено сдружението. Затова от самото начало казах, че това е грешен начин. Съмнителна асоциация от Канада, която финансира организирането на клуб на македонците в момента като отговор на клуба в Охрид, не е начинът да се помогне на гражданите„, каза шефът на дипломацията.

Османи подчерта още, че ако не бяхме взели решение да започнем преговори с ЕС, тоест ако не бяхме постигнали споразумение с България, сега щяхме да чакаме резултатите от създаването на българските институции и щяхме да бъдем чакаме кога ще има някаква предвидимост, за да можем да намерим решение.

В момента нямаме открит диалог за проблемите с България, тук само в областта на изпълнението на задълженията. Ние изпълняваме своята част от задълженията, а Република България изпълнява своята част. Последно беше споразумението с Фронтекс, което беше задължение на Република България, поето с протокола, подписан на 12 юли„, каза Османи.

Ръководителят на дипломацията подчерта, че продължава комуникацията с официалното правителство на България, като съобщи, че следващата седмица планира да замине за София на работно посещение, където освен с правителствени служители ще се срещне и с представители на политически партии.

Целта е да обсъдим всички аспекти, за да не злоупотребяваме с вътрешно поляризираната динамика в Република България, за да правим стъпки, които могат да ни отведат в грешна посока. Мисля, че сега е моментът да установим тази комуникация и с политическите партии„, добави Османи.

Припомняме, че Османи вече по-рано обяви, че клубът в Благоевград има финансиран от съмнителна канадска организация. Тази теза повтори и премиерът Гълъб Донев.

От своя страна, от основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че клубът е обединителен – за разлика от българските, открити там.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Горя Централната поща в Пловдив

Пожар избухна в Централната поща в Пловдив. Огънят е тръгнал...

Върховният съд на Испания наложи временна забрана за Telegram

Върховният съд на Испания временно преустанови работата на месинджъра...

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img