За СЗО края на COVID-19 като пандемия е все още далече

Екип на News24sofia.eu

Въпреки по-ранните изявления, че приключва скоро

Views 5241
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в четвъртък смекчи твърдението си, че краят на пандемията от Covid-19 е близо, като предупреди, че обявяването края на кризата е „все още далече“, съобщи АФП.

Миналата седмица Гебрейесус каза пред репортери, че светът „никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията. Краят се вижда„.

Президентът на САЩ Джо Байдън отиде по-далеч в интервю, излъчено в неделя, като обяви, че пандемията в Съединените щати „свърши“.

Но в четвъртък от кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тедрос изглежда по-малко оптимистичен, като ясно даде да се разбере, че „способността да видим края не означава, че сме в края„.

Той повтори, че светът е в най-добрата позиция, като броят на седмичните смъртни случаи продължава да намалява – и сега само 10 процента от това, което беше на пика през януари 2021 г.

Тедрос посочи, че две трети от световното население е ваксинирано, а три четвърти от здравните работници и възрастните хора.

В последната си епидемиологична актуализация СЗО каза, че миналата седмица са докладвани над 9800 смъртни случая, което е 17 процента по-малко от седмица по-рано, докато са докладвани 3,2 милиона нови случая.

Здравната агенция на ООН предупреди, че намаляващият брой на докладваните случаи е измамен, тъй като много страни са намалили тестовете и може да не откриват по-малко сериозни случаи.

Мария Ван Керхов, техническият ръководител на СЗО по Covid, каза пред репортери, че вирусът все още „циркулира на интензивно ниво“, въпреки че ситуацията варира в различните страни.

Но тя посочи, че светът разполага с инструментите, необходими за ограничаване на разпространението.

Нашата цел е да сложим край на извънредното положение във всички страни. И ще продължим в това, докато не постигнем тази цел„, каза тя.

От началото на пандемията СЗО е преброила официално повече от 609 милиона случая и около 6,5 милиона смъртни случая, въпреки че се смята, че реалният брой е значително по-висок.

Проучване на СЗО, публикувано през май въз основа на свръхсмъртността, наблюдавана в различни страни по време на пандемията, изчисли, че до 17 милиона души може да са починали от Covid през 2020 г. и 2021 г.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Но много от пътуващите са се удавили