Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За истинските снимки и защо Георги Първанов иска БСП да публикува стенограмите от 4.02.97 г.

Много години апелирам към колегите на „Позитано“ 20 (б.а. централата на БСП) да публикуваме стенограмите на парламентарната група, на Висшия съвет от събитията отвътре на 4 февруари 1997 г. Това посочи президентът Георги Първанов (2002 г.) пред събрали се историци, вицепрезидента Илиана Йотова и граждани по време на дискусия, организирана от Института Николай Добрев по повод 25 г. от паметната дата.

Така, както аз съм публикувал стенограмата от заседанието, на което се взема решение, в което Анастасия Мозер казва накрая „да благодарим на Добрев и Първанов, че въпреки съпротивата на своите съмишленици взеха тази позиция“. Нейната позиция се потвърждава от самия Иван Костов и Петър Стоянов, който казва нещо подобно, а това е на 4 февруари 1997 г., минават няколко години и изведнъж възниква идеята за папките, това се случва след смъртта на Кольо Добрев, обясни той.

Първанов обясни това по медиите, в които на тази дата винаги започват да се публикуват снимки – на двете папки, които са носени от него (тогава лидер на БСП) и Николай Добрев – тогава вътрешен министър.

Николай Добрев собственоръчно е записал, че връща връчения му мандат – какво има да обсъждаме, публикувано е. Това е документът, който трябва да отчитат всички историци, на 4-и февруари рано сутринта имаше изпълнително бюро, на което Кольо каза, че е направил всички възможни проучвания, а водещият заседанието Стефан Гайтанждиев каза „Дискусията е ясна, мнението на нашата опозиция остава непроменено, решението ще тежи на личната съвест на Добрев и Първанов„, обясни още той.

Носихме си петното на предатели месеци наред, но не повече, защото 1999 г. с това бреме с този актив ние спечелихме местните избори тотално, ние ги разбихме, а Иван Костов, Бакърджиев, Михайлов, как обикаляха и какви ги приказваха – не само Ловеч, не само Бургас, спомни си още той.

Щом дойде 4 февруари, идва една снимка Добрев връща мандата, не е истинска, това е снимката, в която Петър Стоянов връчва мандата на Добрев, категоричен бе още Първанов.

Да, гражданският мир беше съхранен, не смятам, че ние можем, с Кольо и БСП няма да монополизираме това постижение, но за БСП 4 февруари не беше поредното снишаване, а ясна гражданска позиция, разумният компромис показа, че ние се разделяме с фетишизацията на властта За тия 20-ина дни Добрев отслабна 13 кг, а аз само 8, спахме на дивана на „Позитано“ отвън 30 дни, но това бяха демонстрации, летяха павета и блъскаха прозорците, особено на пресцентъра, съпротивата беше много тежка и обстановката за вземането на това решение беше драматична, спомня си още той.

Искам да има няколко измерения на 4 февруари – оттам започна идейната промяна на БСП, но аз го казах на друг форум и на друга партия – АБВ, аз се обърнах към моите колеги и приятели – да покажем, че промяната може да започне от нас, което значи, че си събрахме багажа и дойдоха млади хора, за добро или лошо – ние показахме такъв знак. Първо беше идейната промяна, преди това се борих за социал-демокрацията на партията, водили сме тежки дискусии около формирането на партийната програма, намерихме баланс и когато новото ръководство пое нещата, акцентът се слагаше върху тази идея и това беше в основата на протегната ръка около партиите в този сектор за създаване на новата левица, заключи по темата той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img