За Христо Пимпирев научноизследователският ни кораб е все едно сме в космоса

Прочитания 1775
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Български пощенски клон има в Антарктида, който се казва България „10-90“. С това се похвали директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев на депутатите от Комисията по транспорт в Народното събрание.

Проф. Пимпирев изказа задоволство, че за първи път има покана от парламентарна комисия, за да разкаже за своите мисии. Не може да имаме български пощенски клон с номер в САЩ, но в Антарктида показваме, че това е част от България. 30 години работим за България затова страната ни да е на нов континент, което тепърва ще се отплаща, каза той.

Проф. Пимпирев е щастлив, че от миналата година не сме на опашката на антарктическите държави. За това се надява новото правителство и парламентът да разбере, че България не е една забутана държава в Югоизточния край на Европа, а като пример Пимпирев даде успеха ни с научноизследователски кораб „Свети Свети Кирил и Методий“.

Той е доволен, че корабът е на правилното място, като така в края на годината българският флаг да мине Босфора, Дарданелите, Гибралтар, да мине през най-бурните места и да стигне до континента Антарктида.

Все едно отиваме с космонавт в космоса“, отсече проф. Пимпирев.

Припомняме, че корабът влезе в състава на Морско училище – Варна през юли миналата година. В момента плавателният съд е в процес на основен ремонт. С него за първи път на толкова далечно разстояние ще имат честта да плават най-добрите курсанти на Военноморското училище.

30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да изгради основите на научната лаборатория в изследователската база „Св. Климент Охридски“ и да работи активно по седем научни проекта. Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември. Втората група от 11 души български антарктици замина за Ледения континент на 9 януари, като се очаква те да пристигнат в българската полярна база през последната седмица на януари.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

КЕВР иска енергийният министър да се обоснове за цената на газа за януари

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов поиска информация от енергийния министър Александър Николов за становището за формиране на цената на природния газ за януари. В писмо шефът на КЕВР посочва, че на вчерашния брифинг в Министерството на енергетиката министърът е заявил, че е имало достатъчно инструменти

Read More »