За Ахладова скандалът Апартаментгейт е приключил

Прочитания 7370
0 0
Снимка: БГНЕС

Трябва да се продължи разследването на аферата „Апартаментгейт“. Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи. Това каза правосъдният министър Десислава Ахладова в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ ЕК казва, че по всяка индикация за корупция следва да има разследване.

ЕК не би си позволила да изказва становище за констатациите на органите на съдебната власт. Въпросът е да има обективна проверка, добави тя.

Според нея трябва малко време от задаването на тази рамка за антикорупционното законодателство, за да има резултат.

Нека да дадем малко време на органите за окончателна присъда. Има присъди. Не бих искала да цитирам имена. Публична е информацията за присъдите и те са обявени. Това са кметове и областни управители, както и други висши служители, каза Ахладова.

Припомняме, на 19 март стана ясно, че вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с нов имот в елитния столичен квартал „Изток“ на емблематичната улица „Латинка“. Новият дом е срещу разменени два други имота, станали собственост на фирма „Артекс“ само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков, съобщи „Свободна Европа“.

Ден по-късно от прокуратурата обещаха, че ще направят проверка на сделката с апартаментите и новия имот на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Заричането бе от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред журналисти, но и тя призна, че проверката все още не е възложена и по нея не се работи.

След като се разбра за новата придобивка на Цветанов, се оказа, че той има добра компания от хора във властта, които са закупили домовете си на преференциални цени.

На 28 май 2020 година стана ясно, че няма да има дело срещу Цветанов по „Апартаментгейт“.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя коментира, че органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС.

По темата трябва ли ВСС да се занимава с дейността на главния прокурор с опция да прекратява дейността му, Ахладова посочи, че правителството много последователно от 2015 г. досега следваше политиката за ненамесване в съдебната власт със законодателните изменения, които бяха приети – с разделянето на ВСС на Съдийска, Прокурорска колегия и Пленум, както и с новите предложения в проекта за Конституция, където се предлага министърът на правосъдието да не председателства Пленума.

Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна влас, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС. Искането на Съюза на съдиите не е отправено до мен и не съм получила искане. Не искам като министър да взимам становище по отношение на независимостта на съдебната власт, защото това би се разгледало като намеса.

Припомняме, че вчера стана ясно, че съюзът на съдиите иска ВСС да провери главния прокурор.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Затова и няма особена тревога сред Националния оперативен щаб. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на НОЩ – традицията от началото

Read More »