Юрий Асланов: Слави Трифонов не изневерява на избирателите си

Прочитания 27199
0 0
Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов не изневерява на себе си, държи на образа му да е различен, да не играе по „техните“ правила, т.е. на останалите партии. Социологът Юрий Асланов не е учуден от последните събития. Според неговата оценка, изказана в студиото на БНТ, заявката за управленска визия на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ е дясно-либерална и всъщност – „доста по-надясно от заявките на „Демократична България“.

Асланов се наслушал на всякакви сценарии от изявлението на Слави Трифонов за съставянето на кабинет – от шоу до представянето на Трифонов като чудак и дивак. За разлика от 4 април на тези избори не се случило нищо различно. Слави Трифонов имал право да говори още вечерта в неделя и няма никакво значение какво ще обяви окончателно ЦИК. Всички очаквания е, че Трифонов ще поеме отговорност, посочи Асланов.

Рискът не е голям, но така или иначе единственото възможно мнозинство е по силите на партиите на статуквото. Каквато и други коалиция да се направи, ще бъде коалиция на малцинството, изтъкна Асланов.

Много е различно очакването за вида отговорност, която различните партии могат да поемат. Според него хората, които подкрепят Трифонов, не виждат той да изневерява на очакванията им. Те гледат на него като инструмент да провокират партийната политическа система да се промени, допълни Асланов.

В действието по обявяването на номинациите им за премиер и министри от страна на Трифонов се съдържа дързост и предизвикателство, то не държи сметка за вида на реакциите. Още не сме видели реакцията на широкото обществено мнение и това притеснява останалите играчи, отбеляза социологът.

Притеснението ще бъде в останалите играчи, за да се даде време на това правителство. Това е заложеният капан – предизвикателство към останалите играчи, каза още Асланов и добави, че това е предизвикателството и за цялото ново депутатство.

Според Асланов за ниската избирателна активност имат принос няколко фактора: съвсем наскоро избирателите са били вече призовани да се разходят до урните, а и очакванията не били да се произнесе по-различен резултат. Вторият фактор е дълбокото разделение, предизвикано от политическата криза и това, че всички политически играчи тичат по собствена писта.

Третият фактор са машините, а най-слабо значение има факторът лято, който се преувеличава.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Звено в ДАНС забавяло гласуването в чужбина

Няма окончателни данни от гласуването в чужбина, избирателната активност е по-ниска или близка до на тази на 4 април. Това заяви Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК пред бТВ. Вероятно трябва да се разграничи ситуацията извън страната от тази в чужбина. В България беше успех, защото спряхме да […]