Йончева пита Борел за мерките на ЕС при миграционен натиск от Афганистан към България

Views 2066
0 0
Снимка: архив Nbox.bg

Какви ще са конкретните ангажименти на ЕС при миграционен натиск от Афганистан към България? Този въпрос постави евродепутатът и член на Делегацията на ЕП за връзки с Афганистан Елена Йончева на Върховния представител на ЕС по външните работи на Жозеп Борел по време на извънредно заседание на Комисията по външни работи към Европейския парламент.

Тя бе категорична, че отговорността на ЕС по отношение на мигрантския поток трябва да бъде споделена между държавите членки.

Йончева, поиска да знае дали Съюзът подготвя конкретни споразумения с трети страни, като Турция и съседните на Афганистан държави, за прием бежанци.

Българският евродепутат постави и друг въпрос относно възможността ЕС да работи заедно с Русия и Китай с цел посредничество пред движението на талибаните. Причината е, че Русия не изтегли своята дипломатическа мисия от Кабул, а Китай започна провеждането на преговори с талибаните. В отговор Върховният представител на ЕС по външните работи посочи, че предстои ново геополитическо разпределение на силите в региона и е необходимо време.

Йончева подчертава, че е в интерес на ЕС да се използва всяка възможност за открит контакт с бъдещото правителство на Афганистан, тъй като ситуацията действително може да предизвика нова мигрантска вълна и не бива напълно да се затваря вратата за диалог.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Христо Гаджев: В момента тайно се ремонтират лагери за бежанци

Той засегна и темата за бойните самолети F-16,