Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Язовиргейт – ГЕРБ отново отговориха на министъра

Снимка: БГНЕС

Не са истина твърденията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че язовир „Пазар дере“ край Ловеч и водоемите „Злати войвода“ 3 и „Злати войвода“ 4 са били ремонтирани на цени в пъти над пазарните. В това бе категоричен бившият принципал на министерството на икономиката от кабинета „Борисов 3“ Лъчезар Борисов, който заедно с колегата си от ГЕРБ Христо Гаджев даде пресконференция в централата на партията в отговор на изявлението на служебния министър на икономиката Кирил Петков, направено няколко часа по-рано в понеделник. Петков сигнализира за цени на ремонтите, далеч надхвърлящи пазарните, а и опроверга, че язовирът „Пазар дере“, Ловешко е източен по негова заповед.

На 31 декември, навръх Нова година, язовирите са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания. След като става това и до ден-днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Заради това не са влезли в експлоатация, не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не може да се ползват дори и за поливане„.

От ГЕРБ отново повториха тезата си, че язовир „Пазар дере“ е бил източен дни преди посещението на министър Петков с цел ПР акция. Същевременно обаче аргументът на служебния министър бе, че въпросния язовир, както и другите два проверени, се водят все още в ремонт, което автоматично задължава стопанисващото ги предприятие да не ги завирява и да ги източва след всеки дъжд. На въпрос дали всъщност самият министър е разпоредил „Пазар дере“ да бъде изпразнен, или това е направено просто защото така изисква законът, Лъчезар Борисов отговориЗадайте тези въпроси на тези, които в момента управляват министерството.“

Според бившия министър на икономиката не са истина думите на неговия наследник, че въпросните водоемите са били ремонтирани на цени много над пазарните.

Цената на бетона не е над 200 лева, а 90-95 лева. Представям ви и фактурата за това, работим с документи. Явно колегите използват общата сума по цялостното полагане на бетона, включващо всички дейности, като най-вероятно изпускат часовата ставка за труд, която е около 8 лева на човекочас, изпускат доставно-складовите разходи, изпускат печалбата„, заяви Борисов.

Големи разходи, посочи още той, има и за използваната техника, както и за транспорта. 

Не била реална цената и за транспорт, която според служебния министър била 5 пъти над пазарната, добави Борисов.

От ГЕРБ изразиха още притеснение, че ще бъде спрян Планът за възстановяване, както и посочиха, по думите им, притеснителна амалгама от бизнес и служебни отношения от страна на служебното правителство и свързани с тях лица и по-точно назначения на близки и роднини на отговорни постове.

Наблюдавам един процес на изчегъртване – на първо място изчегъртване на антикризисните мерки, които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на Плана за възстановяване. Опасяваме се, че ще започне и изчегъртване на живота и здравето на хората„, заяви Лъчезар Борисов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев сигнализира за нов скандал, който той нарече „Харвардгейт“ (визирайки Кирил Петков и Асен Василев, завършили Харвардския университет – бел. ред.), свързан с назначения на роднини на държавни постове.

Да не се окаже, че това ще е по-скоро проверка от семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а ще се занимава със замитане на следите от предни нарушения, извършени от същите тези хора. Именно затова за нас е важно екипите на тези министри да вземат бързо мерки, за да гарантират пред обществото честността на проверките„, отсече бившият депутат от ГЕРБ.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img