Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Явор Колев: Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва

Снимка: БГНЕС

Проблемът не е самия (шпионски) софтуер, а в това как и от кого се използва. Това заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Явор Колев.

Повод за думите му е скандала от последните дни, при който френският президент Еманюел Макрон нареди серия разследвания по случая „Пегас“. По данни на френското издание „Льо Монд“ един от телефоните на Макрон е в списък на мароканските спецслужби, които са използвали израелския софтуерен продукт за проследяване. „Ако тези факти бъдат потвърдени, това ще бъде много сериозно“, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Според Колев разработката „Пегас“ е „мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма“. И това е съвсем законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е особено широко използван в Мексико за противодействие на наркокартелите.

„Израелските компании не са го продали, за да бъде използван неправомерно и в ущърб на правото, а са го продали, за да може да подпомага борбата с тежката и организирана престъпност“, каза Колев. Той даде пример, че една брадва се произвежда, за да сече дърва, но с нея може да се режат и глави.

Механизми за защита има – използване на лицензиран софтуер и антивирусни програми. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма разработен антивирус. Причината – за всеки конкретен проблем се търси конкретно решение.

Колев е категоричен, че най-опасното е, че се използват легални инструменти, за да бъдат преследвани и подслушвани определени оперативно интересни лица.

Използването на продукта на израелската компания по начина, описан в разкритията на „Форбидън сторис“, обаче е престъпление. Според него гаранции за разкриването му е демократичното управление на определена държава. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които спазват законодателството. Ако те не го спазват, подлежат на наказателна отговорност“, каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

По повод участие на българска компания в разработката на софтуера Колев каза, че се гордее, че има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер.

„Мисля, че това е една достатъчно добра реклама за една такава компания, която на световно ниво произвежда такива инструменти. Пак казвам – това не е престъпен инструмент. Престъпление е използването му по незаконен начин“, каза Колев.

Няма тайни в интернет и 100-процентова сигурност, смята експертът и допълва, че всеки потребител трябва да има определена кибер хигиена, заяви Явор Колев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Румен Радев дава третия мандат на Тошко Йорданов

Още вчера Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата

Грипът доминира над COVID-19

Отчита се спад на вирусните заболявания в страната

Движението в центъра на София ще бъде затруднено от честване на 20 г. България в НАТО

Въвежда се извънредна организация на движението в центъра на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие...

Росен Желязков свика извънредно заседание на НС за 26 март

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проектокабинета на Габриел

Русия удължи ареста на американския репортер Гершкович до 30 юни

Предварителният арест на репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен...

Отмениха подредбата на чичо Цено на общинските съветници в Борован

Върховният административен съд обяви за недействителен избора на общински...

Хванаха джигит, шофирал с 260 км/ч по АМ „Хемус“

Полицията в Правец задържа 20-годишен мъж, шофирал с превишена...

Бойко Борисов дава още ден за размисъл на ПП-ДБ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Те не искат правителството и смятат, че ще стане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img