Янев: ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще работи на минимална мощност

Views 3491
0 0
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да спира, но ще работи на минимална мощност. Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност, ако има проблем в другите, тя подсигурява.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев за проблемите с централата днес в село Средно Градище, цитиран от bTV.

Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи.

По думите му, за две седмици или за два месеца не може да се намери решение. „Въпрос е и на битови и промишлени потребители, всички да са еднакво доволни, те може да не са популярни решение, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед, централата ще работи с минимална възможна мощност, цифрите са в МИ. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник“, обясни премиерът.

В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение. Трябва да се види как се как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред – да е планово и с подготовка. Да са претренирани работниците за други дейности, за да няма напрежение„, каза още той.

Той обяви, че след разговори с финансовия министър тази сутрин, е разбрал че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна.

Припомняме, че в началото на юни, президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ „Марица Изток 2„. Той предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продължи да работи и след 1 юли, там цената е на базата на социалната поносимост, уточни президентът. Министерство на енергетиката работи усилено за намирането на това решение. За това работи и служебното правителство – да се търси устойчиво необратимо решение и за в бъдеще. Трябва да се осигурят работни места, каза Радев.

На 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и допустимите нива на замърсяване.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кунчев: Само ваксинацията предотвратява нова вълна на коронавируса

„Делта“ вариантът на коронавируса атакува по-сериозно хората между 30 и 40 години, 60% по-заразен е от първоначалния щам и е по-смъртоносен. Опасността от скорошна нова вълна на заразата у нас е сериозна и само ваксинацията може да я предотврати. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за предаването […]