Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун (ОБНОВЕНА)

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун, това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю на жива за рубриката „Властта говори“ на фейсбук страницата на МС.

Всички усилия са в тази посока, затова се работи от първия служебен кабинет.

Информациите за въвеждане на локдаун са противоречиви, тъй като сме в предизборна обстановка и темата се използва политически. В момента се налагат нов тип мерки, категоричен бе премиерът.

Той уточни, че зеленият сертификат е именно комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост и по този начин се търси възможността за ограничаване на заразените и по-малко предаване на инфекцията.

Първите данни са, че процесът е на овладяване на разпространението на заразата, може би вървим към плато. Добрата новина е, че след приемане на последните мерки – 50 000 – 60 000 души се тестват на ежедневна база и съответно могат да се вземат адекватни мерки, обясни Янев.

Обявяването на допълнителни мерки може за много хора да изглежда закъсняло -„Съгласен съм, че е кратък срокът за предупреждение и самокритикувах кабинета затова, но стремежът е държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват мерките за здравето на хората“, поясни Стефан Янев и увери, че властта не задължава никого да се ваксинира.

За въвеждането на зеления сертификат категорично няма натиск отвън, но премиерът уточни, че такъв се прилага в много европейски страни. МЗ заедно с медицински специалисти в момента работи за това да се разширяват условията за издаване на зеления сертификат – до средата на другата седмица се очаква да имат яснота. Проучват се и тестове, които измерват антитела, не са еднозначни обаче медицинските познания по света. Има такава практика и в Австрия, и в Швейцария, но се проучва, съобщи Янев.

Относно това дали ще се върнат учениците от 1 до 4 клас в училище: Алтернативата на присъствено обучение – онлайн, не е добрият начин за учене, както и за социализацията, затова всички тези теми са на вниманието ни. Цяло лято усилията са били учебната година бъде присъствена, така и започна във всички училища, но тенденциите от средата на септември на заболеваемостта са негативни и се стигна до дистанционно обучение. Какво се прави сега – допълнително тестване с щадящи тестове, за да се гарантира, че децата ще учат в безопасна среда.

Утре предстои отварянето на офертите за типа тестове и Стефан Янев предполага, че следващите 10-ина дни децата ще се върнат в класните стаи. Той също не се ангажира с точна дата за връщането в училище – нужно е да се извърши организацията на процеса. Янев успокои родителите, че ще имат право на избор и ще могат да оставят децата си в онлайн обучение.

Задължителна ваксинация няма да се въвежда за когото и да е в България, каза премиерът в отговор на въпрос ще се задължат ли учителите и администрацията. Ако някой работодател си е позволил да постави такива условия към служителите си, това не влиза в държавни норми, дадени от правителството. С това трябва да се занимае Инспекцията по труда, коментира премиерът.

Отделни министерства са готови със статистиката колко от администрацията е ваксинирана и тя ще се публикува страниците им, за МС – тази картина не е готова, но другата седмица ще има данни колко са ваксинираните, включително с втора игла. От МОН се знае, че 40% от учителите са ваксинирани, поясни Стефан Янев.

Ако се допусне развитие на пандемията, значи влошаване на икономическата свобода, каза Янев. В тази връзка той направи призив към българското общество – да се спазват мерките, не да се измислят нови мерки. Сега ситуацията е такава, че трябва да се въведат нови мерки, но се надявам след седмици да не е необходим сертификат, но да се спазват дистанция и всички останали мерки, коментира той.

Болниците

10 000 ковид легла има в страната, над 930 са за интензивно лечение – по отношение на първите не е необходимо да се търси увеличаването им. За интензивните легла – в момента са достатъчни, но се търсят нови възможности. Следващите седмици ще има между 60 и 100 нови легла, за което вчера в МС се е състояли и работно съвещание. Системата работи в предсказуеми граници, проблемът обаче е с човешкия капитал в здравната система – лекари, сестри, санитари -те са на предела на силите си, в един момент може да има осигуреност, но да нямаме специалисти да приемат болните, прогнозира Стефан Янев.

Инфлацията е обратната страна на възстановяване на икономиката, в България е съизмерима с тази в Европа. Инфлацията, отчетена от НСИ, е в рамките между 3-4% и се предполага, че до края на годината ще е около 4.5%, което се приема за нормално. Влиянието в отделните домакинства не би трябвало да е толкова сериозно, изреди Стефан Янев.

За цените на тока Янев подчерта, че основна тема ще е решаване на цените за битовите потребители, но „не бих искал да спекулирам нито с цифри, нито с проценти“. По отношение на цените за бизнеса той каза, че всяка фирма ще получи средства за киловат часа – 110 лв. Част от фирмите не са прехвърлени обаче и са останали в най-скъпия сегмент, тук се говори за 256 български бизнес фирми, за които се дава допълнителна помощ от 30 лв. 1/3 от фирмите няма да получат 110 лв., а 140 лв. за октомври и ноември, като се разчита декември да има работещ парламент, това е, което държавата може да направи, обясни премиерът.

Някои от стратегическите решения като кабинет не сме в състояние да ги вземем – каза Янев по темата ядрена енергийна система.

Като че ли всички стратегии, правени досега, са били с къси хоризонти„, каза премиерът и съобщи, че в Министерство на енергетиката е създадена работна група, която прави обща стратегическа рамка, която да предопредели какви са полезните ходове за българската енергетика десетилетия. С Плана за устойчивост е определен потенциалния живот на въглищните централи, ядрената енергетика. Дали ще е в Белене, Козлодуй, за мен няма значение, но България притежава два реактора, добре е да има нова централа, нова мощност. Започнат е процес, спрян е, държавата трябва да вземе решение дали ще се продължи този процес. Ще има бърз анализ за това и той ще бъде предоставен на парламента.

За „Топлофикация – София“ Стефан Янев коментира, че ако се събере цялата сума, заложена през годината, излиза, че БЕХ на практика почти е придобил дружеството. Възможен е такъв тип решение – държавата да придобие Топлофикация с идеята да оздрави дружеството, поясни Янев.

Той смята, че за фалита най-вероятната причина е лошо управление.

Изборите

За кого ще гласува Стефан Янев не каза, но обясни: „Като отида в стаичката за гласуване, тогава ще реша.“.

Изборите ще бъдат проведени така, както са планирани. Няма тема за размисъл, че ще се вземат други решения, освен тези от НС. В тази връзка правителството с ЦИК работи за цялостната подготовка, тя върви нормално, няма непреодолими проблеми до моменти. Ще бъдат проведени на 14 ноември.

Стефан Янев обясни, че е научил за канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков заедно с останалите български граждани, когато темата е била повдигната. Той призова за спазване на законността „както винаги“. С Петков двамата са работили добре, забележки няма – „да е жив и здрав, млад човек с възможности, но да спазва Конституцията„, каза Янев.

Заради казуса колективните актове на МС не биха били атакуеми, но негови решения може да са атакуеми през ВАС. В предизборна обстановка сме – вероятно ще се намерят заинтересувани, но правно може да се справим в рамките на закона, коментира Стефан Янев.

Външна политика

Както имаме общо минало с Република Северна Македония, така имаме и общо бъдеще. България е последователна и е подкрепяла Северна Македония в рамките на НАТО и ЕС. Заедно с това България трябва да е в състояние да съчетава собствените си национални интереси, те са свързани с бъдещето, коментира Стефан Янев.

С договора е въведен режим на взаимно контролиране на висящите въпроси, за съжаление там нещата не се развиват в най-добрия сценарий, по една или друга причина ръководството на РСМ не бърза. Там са заровени нашите претенции, които не са свързани с миналото, а с бъдещето и сегашното. Има език на омразата към държавата България, която ще възпита бъдещето поколение македонци, които с най-близка съседка ще имат лошо отношение, коментира премиерът. В тази връзка той отправи апел да се отстрани този език на омразата от учебници, паметници и т.н.

Голямото постижение на служебния кабинет – запазена е стабилността на държавата, проведени са избори през юли месец, води се диалог с 46 НС, актуализация на бюджета за социални плащания в тежки месеци. В заключение Стефан Янев призова партиите да намерят диалог и да съставят кабинет, така че държавата да може да се развива. Доволен е, че през тези 5-6 месеца икономическият тренд на държавата се е запазил.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Почина дизайнерът Роберто Кавали

Дизайнерът Роберто Кавали, създател на марката Roberto Cavalli, е починал...

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

Йордания затвори въздушното си пространство (ВИДЕО)

Причината е иранската атака срещу Израел

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img