Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Янев: Дали трябва да се занимаваме с Изборния кодекс вместо със съставянето на правителство?

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев очаква на предвидените за утре консултации на партията при президента Румен Радев разговор, фокусиран върху възможността да се състави правителство. Той каза пред БНР, че скоро е водил телефонен разговор с държавния глава.

Янев отбеляза, че в момента се провежда диалог между партиите и се търсят пресечни точки. По думите му основно правило в политиката е изкуството на компромиса. „Не взимаме страна и търсим условия за диалог„, каза той. По думите му надеждата за приключване на дебата около Изборния кодекс е в основата на смисления дебат.

Трябва да си зададем въпроса дали е толкова важно да се занимаваме с Изборния кодекс, или трябва да се съсредоточим върху съставянето на правителство. Нашата позиция е принципна и казва, че приетото до момента в Изборния кодекс трябва да бъде надграждано и усъвършенствано. Ние сме за машините, но там, където има проблем и като процедура, и като детайли, трябва да се усъвършенства. Ние сме за нови технологии, които създават доверие в изборния процес, а не са основа за изкопаване на пропасти и различия. Ако за хората, участващи в секциите, е ясно, че ги чакат безсънни нощи, те ще се демотивират„, коментира Стефан Янев.

Той каза още, че от „Български възход“ биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани приоритети. Мотивацията ни за участие в политиката е да предлагаме решения за проблемите на българските граждани, заяви Стефан Янев. Партията е готова да разговаря с всички парламентарно представени формации, не изключват и „Възраждане“.

По думите му първият мандат не е критичен и решаващ. Янев отбеляза, че президентът ще направи избора за връчване на трети мандат. „Той е достатъчно информиран. Не бива да задраскваме вариант едно и две. Парламентарно представените партии трябва да направят усилия за съставяне на правителство. Нито една от тях не е готова да поеме вината, че няма да има такова и ще отидем на избори. Този страх на партиите е и движеща сила„, заяви той.

Според Стефан Янев в основата на разговорите за съставяне на правителство трябва да бъде обсъждането на приоритети и конкретни политики. „Трябва да има предсказуемост какво предстои в икономически и политически план. Не е достатъчно през медиите да се дават откъслечни приоритети и идеи. Трябва да се седне на масата и се говори за конкретика. Тя идва, когато едно потенциално коалиционно споразумение е придобило най-общ характер. Тогава може да кажем дали го подкрепяме или не. Говоренето през медиите създава усещане, че този диалог не е сериозен„, посочи също той.

Янев изтъкна също, че започването на разговор за потенциална коалиция с личностите, които биха могли да участват в правителството, ще доведе до взривяване на диалога. „Всеки ще каже, че предлага по-добрата личност. Разговорите трябва да бъдат за приоритети. Чак след това може да се говори за състав, структура и личности. Отговорностите трябва да бъдат скрепени с коалиционно споразумение, посочващо ясни правилата и начини за взимане на решения. Една коалиция означава поет ангажимент„, коментира той.

Във връзка с предоставянето на военна помощ на Украйна Янев смята, че това трябва да става на принципа, че ако българската държава даде нещо, то трябва веднага да бъде заменено, така че способностите на армията ни да не бъдат намалени.

Българската политическа класа дълги години се е възползвала от т.нар. „дивидент НАТО“. Чувствали сме се достатъчно защитени като член на НАТО и не не сме виждали необходимост да инвестираме в собствени отбранителни способности. Ние нямаме достатъчно отговорно отношение към член 3, според който всяка страна полага усилия за изграждане на отбранителния си потенциал, който трябва да може да взаимодейства с този на другите страни членки„, коментира лидерът на „Български възход“.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък,...

Мост в Балтимор рухна, след като бе ударен от кораб (ВИДЕО)

Контейнеровозът пътувал от Балтимор за Шри Ланка

Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Младите двойки в Китай, които планират "евтини" сватби, вместо...

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img