Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Views 4502
0 0
Снимка: БГНЕС

Има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация – множество и най-различни хаотични идеи за промени. Toва заяви служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на дискусия на тема „Конституцията на Република България – 30 години по-късно„.

Той смята, че обикновено предложенията за промени на такова високо ниво идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление, които да използват нормативния потенциал и като че ли Конституцията се превръща в едно универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество.

Ние се нуждаем да видим как всички нейни разпоредби и глави действат, както и какви са проблемите, които се пораждат от всички действия, настоя Стоилов.

Конституцията трябва да полага истинските проблеми и да прецени кои от тях могат да бъдат решени на законово или друго нормативно ниво или кои трябва да бъдат изнесени като дискусия в нормативната йерархия, подчерта служебният министър.

Той добави, че Конституцията живее свой собствен живот, който се откъсва от нейните създатели. Особено чрез нормативното тълкуване Конституцията получава значително и допълнително развитие, но това е факт и доказва, че Конституцията е много по-голяма масив, отколкото конституционния текст, който се съдържа в нейните разпоредби, обясни Стоилов.

Той е на мнение, че ако искаме авторитета на Конституцията да се увеличава, това означава да се подобрява авторитета на управлението и институциите да действат в името на обществения интерес, а не на други интереси.

Конституцията ще утвърждава своя живот. Тя не е изчерпала своя потенциал и ние трябва да бъдем не само хора, които просто се съобразяват с нея, но и хора, които търсят и развиват нейния дух„, категоричен бе Стоилов.

Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическо-обществения живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периоди на фактическото прекъсване на действието на прилагането на Конституцията, посочи проф. Стоилов.

Тази конституция ознаменувала политическата и обществена промяна в България сравнително рано, не е преходна Конституцията. Конституцията се вписало в едно поколение, което се създавало от конституционните актове, защото поне хвана тенденциите на развитието и е доказателство, че с минимални промени се оказа напълно пригодна да впише България в следващите промени, категоричен бе Янаки Стоилов.

По думите му предвидимостта е много важна, защото ако правото е непредвидимо губи качеството си. Трябва да съсредоточим вниманието си как действат отделните нормативни актове, за да видим какви перспективи очертават, настоя служебният правосъден министър.

Според него едни промени до голяма степен отричат предишните. Ако не бъде създаден работещ механизъм, няма хората да намерят отговор на политическите въпроси, заради които те се обръщат към различните институции, допълни още проф. Стоилов.

Според доц. Наталия Киселова промените в Конституцията трябва да бъдат извършвани с чисто и смело сърце. По думите й не промените се плашещи, а хората, които ги правят.

Проф. Екатерина Михайлова добави, че 30 години е един добър срок, на който да се стъпи за анализ на Основния закон на държавата. Както тогава, така и днес Конституцията продължава да е в полето на политическия дебат. В последно време и последните месеци темата за Конституцията се превърна в поле на политическо сражение, посочи проф. Михайлова.

Според нея искането за ВНС през есента на 2020 г. целта била, че каквото и да се приеме да не подлежи на конституционен контрол. Наистина сблъсъкът и политическите противопоставяния при приемането на Конституцията, продължава в днешно време, но е доста разконцентриран този политически разговор, по мнението й.

Тя посочи, че всеки ден хората се събуждат с нови идеи за Конституцията. „Конституцията за 30 години е удържала позиции„, изтъкна проф. Михайлова и добави, че с последните изменения в основния закон може да се види къде най-много е имало проблеми. 4 от 5-те промени са свързани с темата „съдебна власт“. Всичко това дава едно от най-болезнените, топли и горещи точки в Конституцията, като споровете ще продължат и в следващия 46-ти парламент, очаква проф. Михайлова.

Проф. Михаил Неделчев допълни, че Конституцията издържа на времето. „Конституцията е Конституция, която ние уважаваме и всеки гражданин на Република България трябва да я уважава„, настоя проф. Неделчев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Изпитите в 10 клас остават по закон, отсече МОН

Националното външно оценяване (НВО) в края на Х клас е задължително според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), пишат от Министерството на образованието. Отлагането му за определена учебна година може да стане само с решение на Народното събрание, както се случи през миналата учебна 2019-2020 г. Сега с липсата […]