Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Янаки Стоилов: Бягството от споразумение създава впечатление, че други интереси могат да доминират

Снимка: БГНЕС

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от парламента. Това коментира пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той твърди, че е нужно да бъдат поставени още въпроси и да се търсят решения, но да не се разводняват разговорите с множество теми и проблеми, тъй като това рискува да раздалечи позициите на отделните партии.

Виждаме, че такъв резултат се постигна от прословутата декларация, която първата политическа сила представи. В нея има дори взаимоизключващи се позиции, тъй като те изглежда са събрали механично това, което са постигнали, поне отчасти, от разговорите с различните партии. Това означава фокусиране върху по-малко проблеми, които имат национално значение„, каза Стоилов.

Това води и изискването за ограничен във времето мандат, по който да се направи равносметка дали заложените теми са постигнати и оттам нататък да се търси продължаване на доверието или друга политическа развръзка, обясни Стоилов.

Задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация на цените на почти всички стоки и услуги, бежанската криза, новата вълна на пандемията – са част от проблемите, които правосъдният министър изброи.

Т.е. необходимо е всичко това да се обхване в една ефективна законодателна уредба и организационни действия, които да ни позволят да живеем в свят от редуващи и комбиниращи се кризи„, каза Стоилов.

Той е убеден, че е необходимо официализирано споразумение за подкрепа.

Споразумението е ориентир както за неговите изпълнители, така и за хората, до които се адресира, заяви служебният правосъден министър.

Като категорично условие подобен документ, в който да бъдат разписани конкретни приоритети настояха както в сряда от БСП, така и от „Демократична България“ и ИСБНИ.

Дали ще бъде двустранно или многостранно между партиите, които са готови да подкрепят кабинет, бягството от такъв официален ангажимент създава дори впечатлението, че други интереси могат да доминират. Защото прекалената свобода за изпълнителите, тъй като те имат изцяло отговорността да излъчат своите представители в изпълнителната власт, може да означава други фактори, които да диктуват волята или най-малкото липсата на опит да направи възможно прокарването на корпоративни интереси„, заяви Янаки Стоилов.

Той е убеден, че всички партии, които биха подкрепили избора на правителство, ще поделят политическата отговорност. Разликата е, че водещата партия (ИТН) изцяло носи отговорност за персонажите, които включва във властта. Те ще бъдат оценени според техния професионализъм и интегритет, т.е. че няма да обслужват интереси, различни от тези, които се заявяват, каза Стоилов.

От десетилетия в България не е имало правителство, което събира подкрепата на повече от половината български граждани, допълни Янаки Стоилов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img