Вулканът на Канарите продължава да изхвърля лава, 400 са унищожените сгради (ВИДЕО)

Прочитания 12193
0 0

Вулкан на испанските Канарски острови продължава да изхвърля лава в петък, пет дни след изригването си, съобщиха властите, цитирани от АП.

Лавата е унищожила почти 400 сгради в Ла Палма, включително много домове от западната страна на острова с 85 000 души, се посочва в програма за наблюдение на Европейския съюз.

Лавата се простира на 180 хектара и е блокирала 14 километра пътища.

Правителството на остров Ла Палма заяви, че официалните лица са регистрирали 1130 земетресения в района през последната седмица, когато вулканичният хребет Кумбре Виеха се разтърси от взривове от разтопена лава.

Експлозиите изпращат пепел до 4500 метра във въздуха, съобщиха от Guardia Civil Police. Местните власти съветват хората да се предпазват от пепелта с маски за лице.

Двете реки с лава продължават бавно да се плъзгат по склона, като експертите се чудят дали ще да покрият останалите около 2 километра до морето поради забавянето на напредването.

Един от потоците лава почти е спрял, а вторият се движи с между 4 и 5 метра на час, съобщава Guardia Civil.

И двата потока лава са високи поне 10 метра в предната си част и разрушават къщи, земеделска земя и инфраструктура по пътя си.

Учените казват, че потоците лава могат да продължат седмици или месеци.

Властите не съобщават за жертви от изригването. Учените са наблюдавали вулканичната активност и предупредиха за евентуално изригване, което позволи на 7000 души да бъдат евакуирани навреме.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкриха незаконен добив на злато по река Струма

Разкриха нелегален добив на злато чрез промиване на пясък по река Струма, съобщава БНР. Нарушението е установено при проверка на служители от МВР и Министерството на енергетиката в частен имот в района на село Невестино. Иззета е техника за пресевна дейност. По случая е образувано досъдебно производство за незаконен добив на […]