Втора фирма предлага на ЦИК да достави машини за вота

Разговорите със „Сиела Норма“ продължават

Прочитания 10342
0 0
Снимка: архив БГНЕС

ЦИК и „Сиела Норма“ са в непрекъснат контакт, който ще продължи и тази седмица. Не сме прекъснали контакта с фирмата, но ЦИК ще поиска пълна финансова обосновка и разбивка на всички претенции на фирмата, доставила машините, към комисията.

Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния седмичен брифинг. „Държим да бъде обоснована всяка финансова претенция към ЦИК, независимо от наличния финансов ресурс, за който ЦИК няма да преговаря.

Все още се работи и по първия договор, където ЦИК е поискала да се уточнят няколко детайли, за да може да се финализира договора и да се направа заплащането на предходния договор.

Централата избирателна комисия паралелно с това ще обсъди възможностите за откриване на процедура по пряко договаряне за осигуряване на софтуерното обслужване на предстоящите предсрочни парламентарни избори и частичните местни избори.

Ние се нуждаем от такава поръчка„, заяви Томов, като уточни, че ЦИК е като цяло доволна от сътрудничеството през годините със „Сиела Норма“, въпреки настоящите разправии за пари.

Днес в ЦИК е постъпило предложение и от втора фирма за доставяне на нужния брой допълнителни машини – фирма „Панов“ ЕООД. Предложението е постъпило буквално преди минути и комисията още не го е разгледала.

Важни са детайлите, посочи Цветозар Томов.

От думите му стана ясно, че фирмата заявява готовност да осигури до 5 000 броя машини.

Цветозар Томов увери, че ЦИК ще спази закона за предстоящите избори.

И буквата на закона може да бъде спазена с наличните машини за гласуване„, посочи Цветозар Томов, като уточни, че машини има за страната достатъчно количество, може да възникват трудности с логистиката, но те са преодолими.

Нека видим и окончателните числа. В най-лошия случай 20-30 максимум до 50 секции ще останат без устройства, а гласуването там може да бъде осигурено с решение на ЦИК за гласуване с бюлетина. Не може да бъдат осигурени по два машини в най-тежките секции – но това може да бъде компенсирано с добра информационна кампания, според Цветозар Томов, който допълни, че е важно да се създаде добра организация, да не се натрупват хората.

Томов призова все пак да се изчака с изводите до уточняване на окончателния брой секции. Няма да се стигне до хаос в секциите в чужбина, увери говорителят на ЦИК.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите - без ограничения за повечето чужди туристи

Може да поискат да работят на 60-70% от септември