Всички кандидати за президент да заявят позицията си за РС Македония, зоват от НПО

Views 3324
0 0

Всички кандидати за президент в предстоящите избори, а също така ръководствата на политическите партии, да изразят своята позиция по отворените въпроси със Северна Македония. Това се казва в декларация на Българската национална платформа и Фондация „Македония“ след срещата на 5 октомври 2021 г. на президента Румен Радев за еврочленството на РСМ.

Македонските българи да бъдат равнопоставени с другите части от населението на Република Северна Македония (РСМ) като бъдат вписани в нейната конституция. Да бъдат спазвани техните човешки права, в т.ч. и правото им свободно да декларират своята народностна принадлежност по време на преброяването на населението.

Това е сред откритите въпроси, поставени за пръв път открито на най-високо ниво и пред представителите на политическите лидери на редица държави от ЕС по време на срещата за евроинтеграцията на Западните Балкани в Бърдо се казва в документа.

Сред откритите въпроси за българите в РС Македония е съхраняване на тяхното културно-историческо наследство и констатиране на фактите от миналото такива, каквито са, а не превратното им тълкуване през призмата на манипулативна „мултиперспективност“.

За първи път на най-високо ниво и пред представителите на политическите лидери на редица държави от ЕС, без да се игнорират историческите факти, акцентът е поставен върху съвременните открити въпроси между двете държави: македонските българи да бъдат равнопоставени с другите части от населението на Република Северна Македония като бъдат вписани в нейната конституция, се казва в декларацията.

Според организацията това е ключът към българското съгласие за стартиране на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

/Снимка: БГНЕС

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Трима пострадаха при катастрофа на пътя Банско - Гоце Делчев

Лек автомобил самокатастрофира на пътя Банско – Гоце Делчев, съобщава БНТ. Трима души са пострадали и са откарани до МБАЛ-Разлог. Състоянието им все още се изяснява. Пътният инцидент е станал в 7.00 часа на около 2 км преди село Места. Заради мократа пътна настилка колата е поднесла на остър ляв […]