Всички дипломати от руското консулство в Русе са изгонени (ВИДЕО)

Views 108193
0 0

Държавната агенция ТАСС съобщава за акта с изгонването на руските дипломати и цитират българските съобщения, включително думите на премиера в Народното събрание.

Филип Воскресенски, съветник в посолството на Русия в България, съобщи за ТАСС, че той е сред изгонените, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и Юрий Макушин, директор на Руския културно-информационен център. Юрий Макушин само преди няколко седмици е пристигнал на новото си работно място.

В резултат на това се закрива генералното ни консулство в Русе, откъдето са изгонени всички служители, а от генералното консулство във Варна са изгонени почти всички служители. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли.“

Заедно с членовете на семействата им повече от 200 души напускат България.

Източник от руското външно министерство заяви пред ТАСС, че Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България.

Припомняме, новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна.

В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Между Петков и Митрофанова имаше и лична среща по повод репликата, публикувана на фейсбук страницата на посолството, в която българските власти се определят като чиновници и „евроатлантически подлоги„.

На 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Нинова не знаела за гоненето на дипломати и се разтревожи (ВИДЕО)

Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова. Тя подчертава, че въпросното решение не е вземано нито от Министерския съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не […]