Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Всеки вот щял да свали кабинета, уверен Даниел Митов

Снимка: БГНЕС

Арогантността и хладилникът свалиха правителството на Кирил Петков, а не новото мнозинство. На тезите за коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ се противопостави в студиото на Нова телевизия Даниел Митов, бивш външен министър и депутат от ГЕРБ/СДС. „С „Възраждане“ нямаме никакви допирни точки по каквото и да е било. Това са две отделни вселени. Когато обаче се говори за управление и формиране на коалиция, там се търсят общи цели. С „Възраждане“ не можем да имаме такива„, заяви Митов.

Правителството на Кирил Петков щеше да падне и при всеки друг вот на недоверие, дори и да беше за цялостна политика, заяви обаче Митов.

Той недоумява, как първото в историята на България правителство, свалено с вот на недоверие, може да интерпретира това като победа. Безотговорността на Кирил Петков доведе до това първо, правителството да се самосвали, и после, Кирил Петков да поставя своите фантазии пред националния интерес. Това се демонстрира, според Митов и от хората на площада – „И ние можехме да съберем хора, но ние не желаем да правим такива демонстрации.“

Даниел Митов категорично отрече ГЕРБ да действат в коалиция с „Възраждане“ – двете партии нямали никакви допирни точки. На въпрос обаче и в следващия парламент как биха действали от ГЕРБ, тъй като се очаква още по-голяма фрагментация, Митов обясни, че ГЕРБ ще търсят допирните точки според принципите си, след като и през уикенда Бойко Борисов вече ги очерта.

Депутатът призна обаче, че явно коалиции ще трябва да се правят, дори и фрагментиран парламент, след като такава е волята на народа.

Запитан кого ГЕРБ ще търсят за партньор при евентуална възможност за управление, Митов отговори: „За управление се търсят общи цели. Принципът обаче е, че спечелилият изборите трябва да формира мнозинство. Ако този принцип бъде спазван, то ние трябва да идем на избори, да ги спечелим и тогава да видим„. Вчера от ГЕРБ вече обявиха, че при парламентарната рулетка в този парламент ще върнат мандата.

Като пример за нуждата от диалог и търсене на коалиции Даниел Митов даде френския президент Емануел Макрон, който също загубил мнозинството си в парламента и започнал да говори как да обедини партиите и да търси общи положения, така че Франция да върви напред.

На въпрос дали номинацията за премиер на ГЕРБ ще бъде тази на Бойко Борисов, Даниел Митов заяви: „При всички положения Борисов е най-подготвен в тази ситуация. Той е най-подготвеният човек в тази държава, за да бъде министър-председател и да управлява. Какво решение обаче ще вземе той и партията като такава, не мога да прогнозирам.“

През целия разговор Даниел Митов, който е и член на външната комисия в парламента, имаше желание за изтегли разговори към темата за Република Северна Македония, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви намерението си да лидира процеса. ПГ на ГЕРБ обяви вчера след гласуването в пленарна зала, че внася френското предложение в Народното събрание, но беше изпреварена от ДПС, тъй като Мустафа Карадайъ обяви, че партията му вече го внесла.

Заместник-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че на България й е нужна стабилност, хоризонт и национален диалог по важни теми като тази с Република Северна Македония и френското предложение, което е и сред актуалния дневен ред.

Митов отрече депутатите от ГЕРБ да са провалили заседанието на Комисията по външна политика вчера. „Не сме провалили заседанието, просто го отложихме„, посочи той.

Според нас френското предложение е добро и с още малко корекции през следващите дни може да стане такова, че да гарантира изцяло исканията на България по отношение на започване на преговори от РСМ„, заяви още Даниел Митов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Голяма победа за опозицията показват екзитполовете в Южна Корея

Екзитполовете след проведените днес парламентарни избори в Южна Корея...

Пожар в жилищна сграда в Хонконг взе 5 жертви

Пожар избухна в жилищна сграда в оживения квартал Коулун...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

Първи за годината случай на морбили регистрираха у нас

Първи случай на морбили е регистриран за тази година...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img