Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Всеки пети човек е имал среща с депресията

Пандемията от COVID-19 оказа голямо влияние върху психичното здраве на хората по целия свят. А днес -10 октомври отбелязваме Световния ден за психичното здраве. Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Засяга два пъти по-често женския пол.

Ситуацията в България:

  • Поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве в България, много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят.
  • Цената на подходящо лечение за психиатрична или психологическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна. Настоящата здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лечение.
  • Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми.
  • Голямото депресивно разстройство (ГДР) е най-често срещаното разстройство на настроението. Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира се при 15-20% от пациентите с депресия и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения.

По данни от последния доклад на Уницеф повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст между 10 и 19 г. живее с диагностицирано психично разстройство. Като почти 46 000 подрастващи губят живота си заради самоубийства всяка година, което е сред топ 5 причините за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува огромна пропаст между нуждите по отношение на психичното здраве и финансирането му. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здраве се харчат за психично здраве.

По повод днешния ден – по инициатива на Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), СЗО -България, Фондация “ В помощ на здравето“, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“ и Уницеф – България дадоха старт на информационна кампания „Победи депресията!“. Една от основните мисии на тази неформална коалиция ще бъде да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР назначи нов директор на полицията в Добрич

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Красен Торимацов за...

Тестват експресна линия от летище София до центъра на столицата

Започва тестването на експресна автобусна линия от летище София...

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

Владимир Малинов уговаря САЩ за одобрение на Вертикалния газов коридор

Служебният енергиен министър Владимир Малинов на среща с помощник-държавния секретар...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img