Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина

Снимка: EPA/БГНЕС

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина, гласи проучване на „Тренд“.

Според 22% от интервюираните техен познат/роднина се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България. 31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение.

Изследването е проведено от 26 ноември до 3 декември 2020 г.

Проучването показва две важни тенденции. Едната е, че финансовата подкрепа на хората в чужбина задържа в България предимно по-младитекоито иначе биха заминали за чужбинаЗа възрастните хора тази финансова помощ е особено ценна. Тук идва и един от големите и травмиращи психологически ефекти на българската емиграция – да гледат възрастни хора в чужбина, а не собствените си родители.

Второто нещо, което показва проучването, е престижът на чужбина. Престижно е да се работи в чужбина, да се учи в чужбина, да се пътува. Животът в чужбина, образованието в чужбина се приема за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което често се възпитават децата и е част от втората психологическа рамка.

41% от българите посочват, че имат роднини, които живеят в чужбина. Най-много роднини в чужбина имат хората от селата.

27% от имащите роднини в чужбина посочват, че получават финансова помощ от тях70% посочват, че не получават. Хората на възраст 60-69 г. и 70+ в най-големи дялове посочват, че получават такава финансова помощ от близки/ роднини в чужбина.

80% от хората, които получават такава финансова помощ посочват, че не могат да се справят без нея. Само 14% посочват, че могат да се справят и без тази финансова подкрепа.

Една трета от хората, които получават финансова помощ от близки/ роднини, посочват, че биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Това важи в най-голям дял при най-младите. 54% от българите посочват, че не биха заминали.

Сред основните причини за емиграцията на техните близки/ роднини, 61% посочват икономическото положение в България, 51% „с цел по-добър живот“, а 13% целят образование в чужбина. Сред изтъкнатите причини е и брак/ връзка с чужденец.

24% от българите посочват, че са имали намерение да живеят в чужбина, а 70% не споделят такова намерение. Сред основните причините да не заминат се изтъкват семейството/ близки/ родини/ родители – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% заради малки деца/ внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие в България, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и т.н.

22% от хората посочват, че имат познат/ роднина, който се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България. 76% посочват, че нямат.

Според 52% от българите е престижно да се работи в чужбина. 33% са на противоположното мнение. Сред най-младите е най-голям делът на смятащите, че е престижно. 83% посочват, че е престижно да се учи в чужбина, а едва 8% са на противоположното мнение. За 75% е престижно да се пътува често в чужбина. 12% смятат, че не е престижно.

За 56% от анкетираните българи хората, завършили в чужбина, имат по-добри възможности за реализация в България, а едва 4% смятат, че имат по-лоши възможности. 24% са на мнение, че имат същите възможности като получилите образование в България.

На въпрос „Според вас лично животът в чужбина лесен ли е или не е лесен?“, то 14% посочват, че е лесен, а 71% са на противоположното мнение.

31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България. 44% не са на мнение, че са по-щастливи.

Според социалния изследовател Евелина Славкова проучването показва, че темата за емиграцията в чужбина винаги се приема с особена чувствителност в нашето общество.

Две са основните психологически рамки за емиграцията – от една страна битува чувството, че тези хора са „прокудени“ от България, търсещи препитание извън страната. Другата е, че там е по-добре и родителите искат децата им да отидат в чужбина, да учат там, да живеят там и т.н. И двете призми битуват успешно и не си противоречат, смята Славкова.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви във вторник,...

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img