Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Връчиха наградите „Икар“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Снимка; Крум Стоев, Информационна агенция News24sofia.eu

В Световния ден на театъра за поредна година бяха връчени престижните награди ИКАР. Съюзът на артистите в България отличи на празнична церемония в Народния театър всички заслужили. Съюзът на артистите дава отличията от 1974 година.

Мотото на XVIII издание на Софийския театрален салон е „Избери театъра“.Затова тази година наградите ИКАР призовават всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече – в изкуството.

Водещ на събитието е актьорът Филип Аврамов. Антон Радичев получи статуетката за изключителен принос към българския театър. Статуетката за чест и достойнство получи актрисата Мария Стефанова, а Теодоси Спасов е отличен от гилдията на музикалните артисти.

Един от гостите на церемонията е и българската актриса Мария Бакалова, която се появи заедно с нейния скорошен приятел Валери

Много съм щастлива, че съм тук“ –  бяха първите думи на Бакалова. – „Радвам се, че точно днес, на Световния ден на театъра, съм с българските си колеги„, каза още актрисата.

Снимка; Крум Стоев, Информационна агенция News24sofia.eu

По време на церемонията именно тя връчи наградата „Икар“ за главна мъжка роля на Владимир Пенев. Той спечели за образа си на поп Кръстьо във “Великденско вино”.

Главна женска роля грабна Светлана Янчева  за ролята са  Уини в “О, щастливи дни”, Театрална работилница “Сфумато”.

Йерней Лоренци спечели наградата за режисура за представлението „Орфей“, Народен театър „Иван Вазов“. Самуел Финци връчи приза за най-добър спектакъл на директора на Народния театър Васил Василев за „Орфей„. Спектакълът получи и наградата на публиката, която бе връчена от тв водещия Златимир Йочев. 

Втората награда на публиката за куклен театър отиде при Алиса в огледалния свят“ на Куклен театър Варна постановката спечели и приза за постижение в кукленото изкуство.

Наградата за дебют се присъжда на Кристина Беломорска за режисурата на “Морфин”, Yalta Art Room. Нейният приз бе връчен от Цветана Манева.

Яна Титова и Алек Алескиев заедно с двете си дъщерички връчиха наградата за куклен театър на “Невидимят Тонино”, Държавен куклен театър – Пловдив. 

Мирослав Боршош връчи „Икар“ в категорията за сценография на Никола Тороманов за “О, щастливи дни”, Театрална работилница “Сфумато”.

Приз за авторска музика отиде при Милен Апостолов за “Дон Кихот”, Младежки театър “Николай Бинев”.

Стефан А. Щерев И LIGNA получиха наградата за съвременен танц и пърформанс. Те са автори на Нонумент-2” (радиобалет), Драматично-куклен театър “Васил Друмеев“ – Шумен.

Представлението „Нора“ на Народен театър “Иван Вазов” получи наградата за майсторско техническо осъществяване. 

Акад. Александър Балкански връчи наградата за цирково изкуство на Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр. Призът е избран от от Гилдията на цирковите артисти. А наградата за вариететно изкуство, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство, се присъжда на Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола.

Яна Борисова спечели Икар за драматургичен текст за „Място, наречено другаде“. 

Наградата за дублаж при жените спечели Йорданка Илова за Кметицата в “Оглитата – Добре дошли в Смърдел град”. А при мъжете призът отиде при Илиян Пенев за Василий Голоборотко в “Слуга на народа”.

Наградата за съвременна българска музика, излъчена от Гилдията на музикалните артисти се присъжда на Теодосий Спасов за проведеното световно турне.

„Икар“ за  преподавателска дейност се присъди на проф. Анастасия Савинова, която благодари на всички студенти, които я зареждат с адреналин.

Христо Мутафчиев връчи наградата „Икар“ тази година за чест и достойнство на актрисата Мария Стефанова. Tя е най-възрастната актриса у нас, която продължава да играе на сцената. Цялата публика в залата й ръкопляскаше на крака.

Министърът на културата Найден Тодоров връчи наградата за куклен театър на Държавен куклен театър Варна. Наградата на Министерство на културата отиде при Драматичен театър Пловдив.

Снимки: Крум Стоев, Информационна агенция News24sofia.eu

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Плевнелиев: Грешка ще е Радев да направи партия

Плащаме милиарди от джоба си заради политическата нестабилност. Това...

Мъж натопи гаджето си пред полицията в Бургас за притежание на дрога

24-годишен мъж от созополското село Равадиново е подал сигнал...

Бойко Борисов предлага Гвоздейков да организира провеждането на изборите

Транспортният министър Георги Гвоздейков да оглави щаба за провеждане...

МО отменя военния парад на 6 май

Тази година няма да се проведе военен парад на...

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img