Връщат Иван Иванов като шеф на КЕВР

Views 18396
0 0

Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отново да оглави регулатора след като Конституционния съд обяви избора на сегашния шеф на КЕВР Станислав Тодоров за незаконен.

Това приеха на първо четене народните представители от ресорната комисия по енергетика. Предложението идва от Ива Митева от „Има такъв народ“, която не е член на комисията. „За“ гласуваха депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС, а представителите на управляващата коалиция се въздържаха.

Решението на Конституционния съд ни показа, че наистина 10 конституционни съдии имат смелостта да се изправят срещу 240 народни представители. Конституционният съд казва, че решението е противоконституционно и на практика то не се е случило, на практика избор не се е състоял въобще. На практика председателят на КЕВР (Иван Иванов) не е освободен с решение на Народното събрание, неговият мандат беше изтекъл и бе в хипотезата на продължен мандат. Народното събрание, като единствения орган, който може да се произнесе в случая, казва, че председателят, който е бил по време на вземането на решението на НС, продължава да изпълнява своите функции до встъпването на новия председател. Смятаме, че това е най-правилното решение„, аргументира се Митева.

И посочи безсмислено е да се открива процедура за избор на нов шеф на КЕВР освен заради очаквания кратък останал живот на законодателната институция, така и заради това, че политическите различия в залата далеч не гарантират, че депутатите биха могли да се обединят около едно име.

Правното острие на партията на Трифонов не пропусна да добави още, че от ИТН са предложили законопроект, в който е липсвал проблемния текст, заради който КС обяви избора на Тодоров за противоконституционен. Заради коалиционния мир обаче от партията се отказали от законопроекта си. „Може би това трябва да е поука да се слушаме повече„, каза Ива Митева.

Решението на депутатите не бе прието радушно от представителите на КЕВР, които бяха изслушани от комисията. „Въпреки днешното решение, съществува все още хипотеза, при която той (Иван Иванов) може обективно да не може да изпълнява функциите си и то при ситуация на неработещ парламент. Ние като колективен орган сме загрижени да се осигури този риск“, каза членът на КЕВР Александър Йорданов.

Йорданов подчерта и съществуването на редица рискове, ако комисията остане без ръководство или новият-стар председател не може да извършва задълженията си. Така например не може да се одобри искането за повишение на цената на газа за август. „Това значи, че не само регулирания пазар а и клиентите на „Булгаргаз“ на свободния пазар няма да знаят на каква цена ще се разплащат за природен газ. Сами можете да прецените какъв риск е това за индустриалните потребители например.“

Освен това – без решение на КЕВР нямало как и да влезе в търговска експлоатация интерконекторът с Гърция, на който държавата залага големи надежди за компенсиране на количествата природен газ.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието бе правилен ход

„Днешният отказ на специализираната прокуратура в последния си работен ден от разследване на Делян Пеевски и Илко Желязков по закона „Магнитски“ доказа, че правилно Народното събрание я закри.“ Това заяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, съобщават от пресцентъра на ДБ. По думите й специализираната прокуратура в последния си ден […]