Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Връщат Иван Иванов като шеф на КЕВР

Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отново да оглави регулатора след като Конституционния съд обяви избора на сегашния шеф на КЕВР Станислав Тодоров за незаконен.

Това приеха на първо четене народните представители от ресорната комисия по енергетика. Предложението идва от Ива Митева от „Има такъв народ“, която не е член на комисията. „За“ гласуваха депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС, а представителите на управляващата коалиция се въздържаха.

Решението на Конституционния съд ни показа, че наистина 10 конституционни съдии имат смелостта да се изправят срещу 240 народни представители. Конституционният съд казва, че решението е противоконституционно и на практика то не се е случило, на практика избор не се е състоял въобще. На практика председателят на КЕВР (Иван Иванов) не е освободен с решение на Народното събрание, неговият мандат беше изтекъл и бе в хипотезата на продължен мандат. Народното събрание, като единствения орган, който може да се произнесе в случая, казва, че председателят, който е бил по време на вземането на решението на НС, продължава да изпълнява своите функции до встъпването на новия председател. Смятаме, че това е най-правилното решение„, аргументира се Митева.

И посочи безсмислено е да се открива процедура за избор на нов шеф на КЕВР освен заради очаквания кратък останал живот на законодателната институция, така и заради това, че политическите различия в залата далеч не гарантират, че депутатите биха могли да се обединят около едно име.

Правното острие на партията на Трифонов не пропусна да добави още, че от ИТН са предложили законопроект, в който е липсвал проблемния текст, заради който КС обяви избора на Тодоров за противоконституционен. Заради коалиционния мир обаче от партията се отказали от законопроекта си. „Може би това трябва да е поука да се слушаме повече„, каза Ива Митева.

Решението на депутатите не бе прието радушно от представителите на КЕВР, които бяха изслушани от комисията. „Въпреки днешното решение, съществува все още хипотеза, при която той (Иван Иванов) може обективно да не може да изпълнява функциите си и то при ситуация на неработещ парламент. Ние като колективен орган сме загрижени да се осигури този риск“, каза членът на КЕВР Александър Йорданов.

Йорданов подчерта и съществуването на редица рискове, ако комисията остане без ръководство или новият-стар председател не може да извършва задълженията си. Така например не може да се одобри искането за повишение на цената на газа за август. „Това значи, че не само регулирания пазар а и клиентите на „Булгаргаз“ на свободния пазар няма да знаят на каква цена ще се разплащат за природен газ. Сами можете да прецените какъв риск е това за индустриалните потребители например.“

Освен това – без решение на КЕВР нямало как и да влезе в търговска експлоатация интерконекторът с Гърция, на който държавата залага големи надежди за компенсиране на количествата природен газ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хонконг арестува първият европейски гражданин по новият закон за сигурност

Португалец стана първият европейски гражданин, вкаран в затвора съгласно...

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img