Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Военният министър: Кибератаката продължава хибридката за Кримския мост

Снимка: архив БГНЕС

България не изнася оръжие за Украйна, а и предателство спрямо друга държава не ми е известно. Така с едно изречение военният министър Димитър Стоянов отхвърли аргументацията на руската хакерска група KILLNET да атакува вчера редица сайтове на държавни институции. Атаката е била отразена добре и в момента всичко е наред, увери Стоянов.

Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взрива на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия. Това не е случайно„, коментира служебният министър.

Русия отдавна ни определи като вражеска държава, а и има такива атаки и спрямо други държави от общността, обясни Димитър Стоянов. Той обаче отхвърли тезата, че такава атака се прави, защото сме най-слабото звено в Алианса и ЕС по отношение да Русия. Напротив, Стоянов е убеден, че не сме такова слабо звено. Източният фланг вече е засилен, беше решено още през юни месец миналата година и Димитър Стоянов се надява нашата бойна група да бъде готова до декември месец.

Важно е обаче да се има предвид как такива тези влияят на вътрешнополитическата ситуация и как тези тези се използват от дадени групи. Димитър Стоянов не изключва възможен сценарий да се опитат да повлияят на вътрешно политическата ситуация у нас – със задълбочаване на кризата, с брожения и скандали и дестабилизация.

Той обясни, че България оказва помощ на украинската армия с облекло и комплекти за медицинска помощ в рамките на решението на българския парламент. За два месеца сме направили две дарения. Стоянов потвърди, че има искане от страна на Украйна за предоставяне на въоръжение и конкретен списък към всяка една европейска държава, но България няма много излишно оръжие: „да не казвам, че съвсем нямаме„.

Ние имаме проблем не само с новото въоръжение, но и с поддръжката на въоръжението, което имаме„, призна военният министър и обясни, че трябва да сме наясно, че ако дарим техника и въоръжение на украинската армия, следващата ще трябва да си я закупим, тъй като никой няма да ни го дари.

Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности“, заяви Димитър Стоянов за евентуално второ решение, което да включва износ на оръжия към Украйна. И попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?“, като потвърди мнението си, че въоръжение, докато той е министър, няма да бъде дадено.

Служебният министър обясни и че в момента търсенето на пазара на въоръжение е много голямо и можем да обновим армията си само с прозрачни търгове.

Според Димитър Стоянов: Българските политици могат да приземят българската авиация.

Димитър Стоянов припомни решението от преди 30 години, след като станахме член на НАТО, да имаме малка и модерна армия. Резултатът, по думите му е, че имаме малка армия, но не и модерна. Военният министър подчерта, че всяка една страна трябва да развива собствения си отбранителен капацитет, въпреки че сме страна-член на НАТО и можем да разчитаме на помощ от съюзници.

Стоянов обясни, че към момента перспективата е, че можем да пазим небето си до края на 2023 г. и то при условие, че успеем да доставим отремонтираните двигатели за МиГ-29. Нямаме сигурност на доставките и резервните части.

Посочи обаче друг важен проблем – подготовката на летателния състав е ниско ниво, което само по себе си представлява риск. Така че проблемът не е само в техниката, обясни Стоянов.

Служебното правителство работи и по втория вариант – придобиване на самолети на лизинг или нови от наши съюзници. Стоянов посочи и че държавният глава Румен Радев е повдигнал въпроса през САЩ да ни предоставят Ф-16 втора ръка, като е заявил, че ако това не се случи, ще трябва да се обърнем към наши европейски съюзници.

Решението за търсене на тази алтернатива е взето още по време на редовното правителство и писмата са изпратени пред юни месец 2022 г., обясни Стоянов.

Служебното правителство само събира оферти и прави анализ на рисковете и възможностите, като всичко ще бъде внесено още на 19 октомври в Народното събрание. От там насетне нещата са в ръцете на народните представителите. Служебното правителство не може да купува Грипен, нито едно правителство не може и самостоятелно да прави това, а решенията са на Народното събрание, заяви Димитър Стоянов. Предупреди обаче, че е задължително да се сключи втори договор за Ф-16, тъй като в него вече ще е включено въоръжение и резервни части. „Ако останем само с първия договор, ще имаме едни скъпи играчки, които ще седят за украшение„, посочи Стоянов.

Помолен да коментира изявленията от страна на БСП и лидера Корнелия Нинова, че във времена на криза не е редно да се дават пари за изтребители, Стоянов заяви, че Корнелия Нинова би следвало да знае какво се случва в правителството на Кирил Петков като коалиционен партньори, а търсенето на алтернатива за охрана на небето ни е започнала още тогава.

Неподходящо е, и това е мека дума, да се противопоставят отбранителни способности на социални проблеми„, заяви Димитър Стоянов, като стана ясно, че смята такива изявления за популистки и несъстоятелни. „Ние трябва да изберем дали да изпълняваме конституционните си задължения или някой друг да го прави„, допълни служебният министър.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

Баба даде 10 хил. лева на ало-измамници в Стара Загора

Възрастна жена стана жертва на телефонна измама. За това съобщават...

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Комитетът по правата на човека на ООН призова в...

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img