Военният министър: Източният фланг на НАТО няма нужда да се усилва още

Views 7438
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Няма искане от полската страна за провеждане на консултации по член 4 и няма основание да се мисли за активиране на член 5 от договора на НАТО. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов след засекретеното заседание на комисиите по външна политика и по отбрана в Народното събрание. Двете парламентарни комисии се събраха извънредно, за да обсъдят инцидента с попадането на двете руски ракети на територията на Полша.

По думите му има различни версии за случилото се в Полша. От полска страна, от американска и от българска страна се говори за инцидент – това е основната версия, която се разглежда. Разглеждат се различни версии в посока руска или украинска ракета, която е била изстреляна, но основната версия, по която се работи е, че е най-вероятно става въпрос за украинска ракета, която е изстреляна по конкретна въздушна цел.

Това, което и нашите съюзници коментират, е една спокойна позиция, без усилване и повишаване на степен на готовност на въоръжените сили или усилване на Източния фланг на НАТО. Не се очаква нещо чрезвичайно да се случи на наша територия и която и да било друга територия„, увери военният министър.

Рискове винаги има, конфликтът е до нас, но Стоянов не очаква конкретна заплаха за българската национална сигурност. Военният министър уточни, че няма тенденции и намерения от съюзниците ни за усилване на Източния фланг на НАТО. В момента се провежда съвместен еър полисинг с испанските изтребители и Стоянов не вижда нищо необходимо.

Димитър Стоянов добави, че няма притеснение сред депутатите заради ситуацията в Полша.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

Васил Димитров се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2022 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Изпращаме 88 012 лева в подкрепа на Украйна

Правителството изпраща 88 012 лева за подкрепа на Украйна за финансиране на проект „Оценка на въздействието и разработване на стратегия за възстановяване на околната среда“ по извънбюджетната Програма на ОССЕ. Средствата са по бюджета на Министерството на външните работи и са предназначени за развитие и хуманитарна помощ. Чрез този доброволен […]