Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Водата поскъпва най-много в София и Разград

Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград. Това заяви пред БНТ д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция „ВиК“ в КЕВР.

В Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено намаление на действащите цени.

Припомняме, че Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон – от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

И цените, и качеството на услугите са функция от изпълнението на бизнес плановете на ВиК операторите и след преглед на резултатите от работата по тях през последните 3 години се отразява в изменението на цените за следващата година.

Там, където има по-съществено намаление на цените, това означава, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете, поясни специалистът. В районите, където операторите на ВиК са изпълнили задълженията, там цената се повишава.

Това не означава непременно, че качеството на услугата не е подобрено в тези области, защото има области, където операторите са си изпълнили инвестициите, но там няма подобрение. Тоест тези инвестиции или не са били достатъчни, или не са били вложени, където трябва, коментира специалистът.

Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът, отбеляза д-р Ивайло Касчиев. Специалистите недоволстват от ниските доходи и не са доволни, когато цената се повишава, искат по-висок процент, от друга страна потребителите не искат те да се вдигат, защото качеството на услугата не е добро.

Сега стигаме до обратния казус, при който цените се намаляват на някои места поради неизпълнение на изискванията, отново имаме недоволство – от една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни кризи, с фалити, включително заплашват да дават Комисията на разследване на прокурор, защото изпълнява законовите изисквания, от друга страна потребителите пак са недоволни – там, където условията са изпълнени, ни се казва, че цената не трябва да се вдига, защото сме в условия на пандемична криза, каза Ивайло Касчиев.

По думите му се вижда, че качеството на услугата не се подобрява, ние сме с най-високо ниво на загуби в ЕС. Повечето от тези ВиК дружества са държавни оператори и е необходимо нещо в тяхната организация, работа и контрол да бъде променено.

До момента в сектора има малко шизофренична ситуация – държавата го управлява този сектор с две ръце. Едната ръка е независимият регулатор, който работи с рестриктивно законодателство, това е лошата ръка, нея всички я хулят. Другата ръка – ръката на стопанина на дружествата, на активите – тя е доста по-добра, тя е над нещата, там много не се вълнуваме какви резултати отчитат. Тези две ръце в момента работят без синхрон, очерта ситуацията д-р Ивайло Касчиев.

И подчерта, че е време държавата да си влезе в ролята на стопанин на тези оператори – това са институциите, които са собственик на дружествата и на ВиК активите.

За водния холдинг отбеляза, че е бил създаден изключително изненадващо в началото на тази година, той е създаден с едно решение на Министерски съвет. В момента само 9 от всички 28 държавни дружества са прехвърлени в него.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Въоръжени мъже отвлякоха и убиха деветима в Югозападен Пакистан

Въоръжени мъже застреляха и убиха девет мъже, след като...

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

Трима синове на лидера на Хамас Исмаил Хания бяха...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Има задържан за стрелбата в софийския квартал „Люлин“ 4

Според неофициална информация на News24sofia.eu е стреляно с въздушен пистолет

Пълна смяна на министри в МВР и в правосъдното ведомство

Трима нови заместник-министри са назначени със заповед на служебния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img