Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Вода за напояване тази година има, успокояват Танева и Ревизоро

Снимка/източник: БГНЕС

За идните дни и за този сезон водата за напояване на земеделците ще бъде осигурена. Това увериха земеделският министър Десислава Танева и екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро на брифинг в МОСВ.

Пресконференцията е отговор на притесненията на земеделски производители, обясни Десислава Танева. Настоящата година е изключително трудна заради сушата е последица от изменението на климата, по думите на Танева, а сушата и засушаването имат огромно влияние върху останалите производства, и сектор Плодове и зеленчуци. Независимо от тази ситуация по всички от язовирите за напояване няма да има никакъв драматизъм с това. В тази посока са и новите политически послания на Европейския съюз със Зелената сделка, поясни земеделският министър.

От своя страна екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро посочи, че с протести язовир не се пълни, това става с разумно управление и намаляване на загубите. Той даде за пример Сливен, където, за да имат вода хората, се черпи малко от язовир „Жребчево“, а останалото количество вода идва от сондажи. Преценява се какво количество вода да дадем през август месец, ако тази година за пореден път не върви, догодина ще пазим водата за гражданите, подчерта Ревизоро.

Той отчете, че язовир „Тича“ е пълен на 41%, а „Ястребино“ е пълен на 20-26%. Затова Ревизоро призова хората да пестят вода и да знаят как да я разходват. Екоминистърът посъветва бизнеса да си направят да си правят собствени сондажи, за да стигне питейно-битовата вода за всички в следващите две години.

„Всичко е насочено не за да я пестим за нас си, а за да издържи за по-дълго време“, обясни Емил Димитров и определи като лъжа информациите, че се точат язовирите за ВЕЦ-овете. По никакъв начин не се отнасяме неуважително към земеделците, категоричен бе екоминистърът, но посочи, че синхронът между институциите е труден.

Той увери, че Южното Черноморие има вода за две години напред. Ревизоро изтъкна, че ако тази зима е суша, догодина ще имаме проблем.

Екоминистърът обясни, че през цялата година са изпълнявали всички заявки и на земеделци, и на граждани, но в момента се колебаят дали да дадат 2 милиона през август месец или само един. Защото законът изрично казва, че първо се дава за питейно-битови нужди, после за минерални, земеделски и тогава са другите.

Водата трябва да я пазим за гражданите, настоя Димитров. „Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите, защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците.“

Земеделците са предупредени, че е възможно след една година – две години да настъпи криза. Може и да няма такава. „Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш“, обясни Ревизоро.

Той обясни, че е разговарял с премиера и му е казал, че и без да си „мръдне пръста“, до края на мандата няма никакъв проблем с водата за питейно-битови нужди.

„Но като дойде следващият премиер, както и да се казва или от опозицията – който и да е, да му кажа, че след шест месеца имаш проблем, но вече е късно да го решиш, това не е ход. Трябва отсега да го решим“, каза още Емил Димитров.

Той се надява до две години да тръгне „Система Дунав“, за да може, смесвайки водата от Тича със системата, за десетки години да бъде решен проблемът. Пестим всяка капка и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни, увери Емил Димитров и допълни, че когато има в повече вода, винаги се дава.

От всичките 52 язовира, за които отговаря МОСВ, в момента има само един проблем и той е язовир „Ястребино„. Всичко друго е оправено и ако тази година вали, всичко ще бъде наред, каза още Ревизоро.

В отговор на въпрос за замърсяването на река Марица в последните дни, заради което стадо крави умря и 48 населени места останаха в жегите без вода, Емил Димитров заяви, че „ние присъди не даваме“ и призова да се изчака прокуратурата да се произнесе.

Много лесно е да спреш тръбите, а после е много трудно да ги пуснеш. Браво на ВиК, че и те помогнаха, заяви екоминистърът.

Не ми е приятно това, което става и така да се цапа всичко. Сега ще трябва да събирам пестициди от 80-те години и това не ми е приятно, оплака се Ревизоро.

Припомняме, че на 27-ми бе съобщено за 29 крави, които са измрели веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Заради инцидента бе спряно водоподаването на общо 48 населени места.

Ден по-късно главният комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи, че една от версиите, по които се работи е човешка грешка.

Същият ден от БАБХ обещаха, че стопанина на умрелите крави ще бъде предоставено обезщетение.

По-късно стана ясно, че е установено веществото, отровило кравите край Димитровград. Информацията бе дадена от екоминистъра Емил Димитров, който вчера посети мястото на произшествието.

На 29 юли Димитров съобщи и резултатите от пробите от река Марица – 350 пъти завишение на нитрати, нитрити и амониев азот.

На мястото бе и Костадин Ангелов, който предупреди, че ако се пусне вода, тя няма да бъде годна за пиене.

По-късно бе пусната водата в Димитровград.

На същия ден БЧК осигури близо 80 тона вода на най-засегнатите места в Димитровград.

Вчера екоминистърът Емил Димитров разпореди проверка на складовете с пестициди.

Днес ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-голямата партия в Индонезия се раздели с президента в оставка Джоко Видодо и сина му

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img