Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Внесоха в МОН предложението за извънредна междусрочна ваканция

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Даниел Василев

В деловодството на МОН вече е внесено предложението за извънредна ваканция за учениците между двата учебни срока. Това съобщи пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в столицата.

Писмото се внася след дистанционно заседание в края на миналата седмица. Директорите смятат, че е добре да има седемдневна извънредна ваканция между двата срока, уточни той. По график ваканцията трябва да е само един ден – на 1 февруари.

Предлага се ваканцията да бъде от 28 януари до 2 февруари включително. Според Диян Стаматов е добре „да има глътка въздух в края на месеца“, защото от една страна математици предвещават много сериозен бум на Омикрон, а от друга – повечето от училищата са на прага на възможностите си заради отсъстващи учители, които няма кой да замества.

А от синдикат „Образование“ предлагат на МОН междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена с още два дни. Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители. Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% учители. При някои училища липсващите учители надвишават 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва.

Учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на 9 дни, което ще забави нарастващия брой заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване, поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват. Огромна част от преболедувалите учители не се възползват от 10 дена за възстановяване след COVID19, за да могат да осигуряват работата в училищата.

При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжка и средства за едно тестване на учениците в цялата система.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img